Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Конкурс за изработка на графичен знак (лого) на Биосферен парк „Централен балкан“

08
Юли
2021
Конкурс за изработка на графичен знак (лого)…

В изпълнение на част от дейностите по проект „Създаване на цялостен бранд на Биосферен парк „Централен Балкан“, финансиран чрез Програмата за участие на ЮНЕСКО, Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ обявява конкурс за изработка на графичен знак (лого)  на Биосферен парк „Централен Балкан“

Биосферен парк „Централен Балкан“ е разположен в централната част на България и свързан с най-високите части на Средна Стара планина. Той обхваща площ от над 369 000 хектара. Включва Национален парк „Централен Балкан“ (заедно с деветте резервата, разположени в него) и цялата територия на 5 от общините край Националния парк – Карлово, Троян, Севлиево, Павел Баня и Антон. Повече информация за Биосферния парк може да намерите на адрес https://bit.ly/3wn0UK6, както и във фейсбук страницата @centralbalkanBR.

 

Цел на конкурса:

Конкурсът цели създаването на графичен знак (лого) със свободна авторска интерпретация, който ще бъде регистриран в Държавния регистър на марките, с право на ползване от официалното представителство на Биосферния парк.

Избраната марка на Биосферен парк „Централен Балкан“ – графичен знак (лого) със запомнящ се и асоциативен характер, ще има за цел да представи Биосферния парк като атрактивно място със запазена природа, култура и традиции, както и като добра среда за устойчиво социално-икономическо развитие. Създаденото лого ще бъде използвано за отличаване на местни производители на храни и напитки, както и доставчици на туристически услуги в териториалния обхват на Биосферния парк.

 

Изисквания към графичния знак (лого):

 1. Дизайнът на логото да е авторски, да не копира или напомня съществуващи лога на други организации. По преценка на творците графичните проекти може да включват интегриран в логото текст, който следва да бъде във вариант на български и английски език.
 2. Логото трябва да е разбираемо, четимо (при наличие на текст). Следва да може да се изобразява върху банери, плакати, брошури, документи, сувенири, опаковки, етикети.
 3. Графичният знак не може да указва авторство, водни знаци на разработчиците и др.
 4. Логото следва да кореспондира с комерсиалните логотипове на мрежата от Биосферните паркове на ЮНЕСКО.
 5. Логото трябва да бъде разработено и представено във векторен формат (EPS, AI, CDR, PDF), както и във формат JPG, като всички шрифтове следва да са конвертирани в криви. Всеки един от проектите на графичен знак трябва да бъде представен в черно-бял и в цветни варианти /един вариант в RGB и един вариант в CMYC/Pantone/.
 6. Логото трябва да се представи за използване с и без фон, в малък и голям размер.

 

Условия за участие в конкурса:

 1. Конкурсът е открит за участие от български и чуждестранни физически или юридически лица.
 2. Членовете на журито нямат право да участват в конкурса.
 3. Журито може да препоръча на автора корекции, които ще бъдат обсъдени с него, преди обявяване на резултатите.
 4. Всеки автор може да предложи до 3 проекта, като за всеки от тях следва да представи кратка концепция, с която обосновава идеята си – технически характеристики,  въздействие на шрифтове, цветова гама и елементи.
 5. Проектите не трябва да копират съществуващи графични знаци и да са били публикувани под някаква форма.
 6. Трети лица не трябва да притежават или имат претенции към участващите в конкурса проекти.
 7. Участникът представя декларация по образец (Приложение №1), удостоверяваща авторското право върху предложения проект и че при класиране на първо място на конкурса, всички имуществените и неимуществените права върху графичния знак ще бъдат предоставени на юридическото лице, представляващо Биосферен парк „Централен Балкан“.
 8. Участникът представя декларация по образец (Приложение №2), че Предоставянето на личните данни е доброволно, във връзка с обявения конкурс.
 9. Правото на заявяване и регистрация на логото, класирано на първо място, както и правото на ползването му за търговски или рекламни цели, преминава върху юридическото лице, Представляващо Биосферния парк, след подписване на договор и заплащане  на посочената сума за награда.
 10. Предложението следва да съдържа – имената на автора, адрес за кореспонденция, електронен адрес и телефон за обратна връзка, както и друга информация по преценка на участника.
 11. Предложенията, които не отговарят на изискванията на настоящия конкурс, се отстраняват от участие в конкурса. Отстранените участници се уведомяват на посочения от тях електронен адрес.
 12. Предложенията, подадени след крайната дата, няма да бъдат разглеждани.

 

Оценяване и класиране:

Проектните предложения ще бъдат оценявани по своите художествени качества – концепция, дизайн, нестандартни решения. Постъпилите конкурсни проекти ще се оценяват от специално назначено за целта жури.

 

Награди:

 • 1 място: 800 лв.
 • 2 място и 3 място: поощрителни награди.

 

Краен срок за изпращане на проектните файлове: 06.08.2021 г. включително.

Всички проектни предложения следва да бъдат изпращани на e-mail: bpcb@abv.bg,

Лице за контакти: Сергей Александров, тел.: 0886 761 994

Обявяване на резултатите: 09.08.2021 г.

 

Предоставянето на личните данни е доброволно, тяхното обработване, ползване в процеса по подбор и съхраняване ще се извършва в пълно съответствие със Закона за Защита на личните данни.

Файлове и ресурси

Последна промяна: 08:40, 8 Юли 2021
Разглеждания: 907

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook