Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Кметът на Община Троян предлага на Общинския съвет Програма за запазване на работните места и доходите на жителите на община Троян, 2021 г.

22
Яну
2021
Кметът на Община Троян предлага на Общинския…

Кметът на Община Троян предлага на Общинския съвет Програма за запазване на работните места и доходите на жителите на община Троян, 2021 г.

 

На януарското заседание на Общинския съвет кметът на Община Троян г-жа Донка Михайлова предлага приемане на Програма за запазване на работните места и доходите на жителите на община Троян, 2021 г.

Целите на програмата са запазване на работните места и доходите на населението в община Троян в условията на пандемия, запазване и подобряване на жизнената среда и качеството на живот в община Троян в условията на пандемия и ограничаване на темповете на демографска криза в условията на пандемия.

Кметът предлага и освобождаване с още един месец /за месец януари/ от плащане на месечна наемна цена по действащите към момента договори на Община Троян, второстепенните разпоредители с бюджет и  едноличните търговски дружества с общинско участие на всички наематели на нежилищни имоти – общинска собственост, чиято дейност е преустановена с акт на държавната или местната власт. Това предложение идва след решението за освобождаване от наеми за м. декември.

С предлаганата програма са планирани и други преференции за бизнеса – намаляване на данъка на такситата на 300 лв., не индексиране на наемите в съответствие с ръста на работната заплата, не актуализиране на месечните наемни цени и годишните арендни вноски по действащите към момента договори за наем и аренда на Община Троян.

С особен интерес от бизнеса се приема новата безплатна услуга, която общинската администрация предлага - предоставяне на безплатни консултации и методическа помощ на представителите на бизнеса в процеса на кандидатстване и изпълнение на проекти за преодоляване на последиците от пандемията. По данни на ИСУН 2020 по процедурата бяха подписани общо 101 бр. договори с фирми от общината на обща стойност 805 300 лв. През 2021 г. консултантската дейност на общинската администрация ще продължи.

Общината създава в Информационно-културния център „Споделен офис“, работните места на който може да бъдат ползвани безплатно от начинаещи предприемачи или от такива, които в условия на пандемия ползват местни хотели и къщи за гости, като по-сигурно място за живот.

Планирано е едно интересно проучване – за възможностите за създаване на маркетингов продукт "Троян - IT заслон в Балкана". Предстои анализ на потенциала на град Троян да приеме IT специалисти и разработване.

През годината ще продължи доказалата се рекламната кампания „За да остане Троян в сърцето ти“, с цел привличане на клиенти на туристическия бизнес.

Заедно със Сдружението на жените-предприемачи предстои провеждане  на обучителен курс „Академия за стартиращи предприемачи“, финансиран от Фондация „Америка за България“. Обучаемите ще създадат бизнес планове на ново стартиращи компании.  

Сериозно внимание ще бъде отделено и на предоставяне на по-добри административни услуги на бизнеса - съкращаване на сроковете за администриране на инвестиционни услуги, разширяване на кръга на електронни и комплексни административни услуги.

Консултативният съвет по икономика ще продължи да работи като орган, изразяващ интересите на бизнеса.

 

Последна промяна: 11:12, 4 Февруари 2021
Разглеждания: 615

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook