Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Как ще работи община Троян през 2023 г., в условията на отсъствие на държавен бюджет

12
Дек
2022
Как ще работи община Троян през 2023…

Изминаващата 2022 година донесе много трудности за местните власти. Една от тях бе късното приемане на държавния бюджет. Това доведе до закъсняло приемане на общинските бюджети и късно провеждане на процедурите за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки. Последствията са свързани с късното започване на строителството на редица обекти. В селата на общината ремонта на уличната мрежа все още не е започнал. Още по-големи трудности ни очакват през 2023 г., за която въобще не е известно кога ще бъде приет бюджета.   Без приет държавен бюджет общините в България, в това число и община Троян, са поставени пред редица сериозни изпитания. Кметът на общината Донка Михайлова от името на НСОРБ представи този проблем пред Министъра на финансите в търсене на решения. Тя представи трудностите пред общините.

През настоящия месец всички общини са длъжни да разработят бюджетите си за дейност чистота, като след приемането на тези разходи те не могат да се променят план-сметката си през цялата следваща година, съгласно Закона за местните данъци и такси. До този момент не е ясно какво се случва с минималната работна заплата и ако тя бъде завишена, общината ще е изправена пред сериозни трудности.

Съгласно Закона за публичните финанси общините са длъжни при липса на Държавен бюджет, разходите за определен месец да не надвишават същия период на миналата година, с което предвид завишените цени /горива, ел.енергия, хранителни продукти и др./ са изправени пред невъзможност да покриваме всички разходи и да се трупат неразплатени такива.

Трудно е планирането на разходи за инвестиции през 2023 г. и от там провеждане на процедури по ЗОП през късната пролет или началото на лятото, с което се губи от времето за активно строителство. Трудно, почти невъзможно е планирането и навременно изплащане на целеви разходи за финансиране на спортни клубове, културни институции, подпомагане на граждани / фондове за лечение, помощ за новородени, помощи на двойки с репродуктивни проблеми и др./, дофинансиране на малките училища и на превоза на ученици, финансиране по проекти и т.н.

В тези условия Община Троян прие свой план за работа в неясните условия. Кметът на общината разпореди, макар и с условности, да бъде изготвен финансов план за всички сектори на живота в общината. Събрани за предложенията на селата, общинските съветници, групи граждани, културни и спортни институции, училища и детски градини. Изготвена е примерна капиталова програма. В ход са обществени поръчки за най-важните обекти по нея. Вече има подписани договори или обявени процедури за най-значимите обекти – части от ул. „Васил Левски, улица „Стара планина“ в Орешак, Многофункционалната спортна зала, паркинга зад АИР-а.

Готви се културен и спортен календар, като събитията по него ще се одобряват месец за месец. Готов е и вариант на Програмата за развитие на туризма.  Готова е и план-сметка чистота с редица условности, които зависят от решения на Народното събрание.

Ръководството на Община Троян е убедено, че въпреки трудностите ще осигури нормално функциониране на основните системи в общината и гражданите няма да изпитат особено сериозни затруднения, въпреки неизбежното свиване на обема на предлаганите услуги.

 

 

Последна промяна: 10:03, 12 Декември 2022
Разглеждания: 593

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook