Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Изложба „През сезоните до мъдростта на зимата” на големия троянски художник Цвятко Дочев

05
Мар
2024
Изложба „През сезоните до мъдростта на зимата”…

На 9-ти март 2024 г. (събота) от 17.00 часа в галерия „Серякова къща” се открива изложбата „През сезоните до мъдростта на зимата” на големия троянски художник Цвятко Дочев. Броени дни преди това той навършва 80 години.
Цвятко Дочев е роден на 5 март 1944 г. в троянското село Терзийско, където живее и до днес със съпругата си художничката Ирена Стоянова.
В седми клас печели национален конкурс на тема „Освобождението на България от турско робство“ с картината си „Залавянето на Захарий Стоянов“. Това признание бележи съдбата му и дава старт на творческия му път. През 1961 г. е приет в Художествената гимназия в гр. София. След като завършва гимназията, кандидатства в Художествената академия, където е приет на първо място в класа на проф. Панайотов, специалност „Живопис“. През 1973 г. става член на Съюза на българските художници. От 1 юли 1984 г. до 1 февруари 1991 г. е избиран за председател на Художествения съвет към Държавната комисия за изящни изкуства към комитета за култура и СБХ. 

Носител е на наградата „Владимир Димитров – Майстора“ от 1974 г. Поставя множество изложби у нас и в чужбина. Негови картини са притежание на галерии и частни колекционери, от които: Националната Художествена галерия, СГХГ, художествени галерии и музеи в Троян, Ловеч, Добрич, Разград, В. Търново, Плевен, Михайловград, Смолян, Хасково, Кърджали, Троян, Провадия, Силистра, Попово, Берковица, Куопио (Финландия), Сиктивкар (Коми, СССР), Кувейт, САЩ, Япония, Испания, Германия и много други. 
През годините Цвятко Дочев неизменно участва във всички традиционни изложби на Дружеството на троянските художници и е един от най-търсените автори в галерия „Серякова къща”. Има 5 дъщери, някои от тях също поели по пътя на изкуството. Негов брат е известния скулптор Спас Дочев, дългогодишен директор на Художествената галерия в гр. Ловеч.
През 2014 г. Цвятко Дочев е удостоен с титлата Почетен гражданин на Троян. 
Въпреки огромното си творчество, художникът е пословично скромен и непрекъснато обграден в ателието си от десетки приятели и почитатели, поради което, за вернисажа в Троян се очаква да пристигнат много гости от цялата страна.

Изложбата ще продължи до 30 март 2024 г. Заповядайте!

ГАЛЕРИЯ „СЕРЯКОВА КЪЩА”
 

Последна промяна: 11:02, 11 Март 2024
Разглеждания: 185

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook