Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Изграждането на моста при бензиностанция „Лукойл“ е първата стъпка за изнасяне на транзитния трафик извън централната градска част на Троян. Усилията продължават

16
Апр
2021
lukoil1.png

През месец март се състоя разговор между Кмета на Община Троян и Председателя на УС на АПИ Георги Терзийски за продължаване на съвместните усилия на двете институции за изнасяне на транзитния трафик на преминаващи през града автомобили извън централната градска част.

Изграждането на моста при „Лукойл“ е само първата стъпка от усилията за създаване на транзитен път.

Следващият етап е изнасянето на движението, което сега преминава през кв. „Велчевски“ на западния бряг на р. Осъм, между къщите и реката. Трасето е с обща дължина от 1080 м., разположено от металния павилион за зеленчуци (север) до включването в ул. „Васил Левски“ при бл. „Строител“ (юг) и новоизградения мост. С двата етапа – изграждане на мост и на бъдещо трасе в кв. „Велчевски“ се избягва преминаването на транзитните автомобилите през ж.п. прелезите при „Лесопласт“ и „Кози вир“ и образуването на задръствания там. Преминавайки през новоизградения мост движението ще се изнесе изцяло на източния бряг на реката и ще преминава покрай ТЕVA, Лидъл, пазара и магазин „Лайф“.

Община Троян има намерение, съвместно с АПИ, да започне работа по отчуждаване на имотите, които се използват като обработваеми земи за производство на зеленчуци за лични нужди на къщи в квартал „Велчевски“ и проектиране на пътя по западния бряг на реката. За това има сключено споразумение от 2014 г. между кмета на Общината Донка Михайлова и тогавашния председател на АПИ Дончо Атанасов.

Изграждането на обходен път на град Троян е проблем, по който са извършвани проучвания и са провеждани многократно дискусии между община и държава през близо три десетилетия назад. Проучвани са варианти за далечен западен обход и за близък източен обход на града, но реализация не се е стигнало. От извършените проучвания за изграждане на обход на града и обсъжданията с АПИ  се утвърди идеята, че най-подходящ е варианта, който вече се реализира. В момента се работи по І етап, по участък 3 (пътен мост между път II-35 и път III-357). Приключи работата по участък 7 (реконструкция на южен вход) и участък 1 ( реконструкция северен вход).

С изграждането на транзитното трасе ще се избегне преминаването на транзитния поток от автомобили през центъра на град Троян по ул.“Хр.Ботев“ и ул.“Ген.Карцов“, които не са оразмерени  за тежък трафик. Значително увеличените инвестиции в индустриална зона, предполага и изграждането на удобна прилежаща инфраструктура, която да повиши интереса на инвеститорите и да улесни достъпа на работници и доставчици към нея.

Участъкът от северния вход на Троян, който в момента се ремонтира и в бъдеще ще се ползва за достъп до централната градска част.

Последна промяна: 09:44, 16 Април 2021
Разглеждания: 592

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook