Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

„Изграждане на Център за грижа за лица с умствена изостаналост в гр. Троян“ на втория етаж на ремонтираната поликлиника

14
Сеп
2022
„Изграждане на Център за грижа за лица…

В изградената материална база на втория етаж в новата поликлиника по проект „Изграждане на Център за грижа за лица с умствена изостаналост в гр. Троян“, финансиран по Оперативна програма  „Региони в растеж“ 2014-2020 ще се предоставя новата за общината социалната услуга от резидентен тип за 15 пълнолетни лица с умствена изостаналост.

Услугата ще осигурява 24-часова грижа в среда, близка до семейната, за задоволяване на основните ежедневни жизнени потребности на настанените лица, подкрепа за осигуряване на достъп до здравни, социални и съпътстващи услуги в общността, както и подкрепа за водене на самостоятелен начин на живот.

Предоставянето на услугата се финансира по проект „Дългосрочна грижа за хората с увреждания в Община Троян“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, като част от планираните интервенции за деинституционализация на грижата за хората с увреждания, залегнали в Националната стратегия за дългосрочна грижа.

Предстои подбор на персонал, обучение на наетите специалисти и настаняване на потребителите.

Персоналът ще осигури необходимата индивидуална подкрепа и грижа на лицата с увреждания, свързана с тяхното лично обслужване, медицинско наблюдение, хранене, терапевтични дейности за развитие, възстановяване, поддържане или подобряване на социалните умения, включително за самообслужване, комуникация, организация на свободното време и лични контакти, обогатяване на социалния и културен живот.

След приключване на проекта на 30.06.2023 г., предоставянето на услугата ще се финансира от държавния бюджет като делегирана от държавата дейност.

Последна промяна: 14:18, 15 Септември 2022
Разглеждания: 505

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook