Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Естетизиране на облика на Централен общински пазар на гр. Троян и инфраструктура

Започват дейностите по реконструкция на общинския пазар по проект: „Естетизиране на облика на Централен общински пазар на гр. Троян и инфраструктура“ с Местоположение: УПИ VII ,,за общински пазар и обществено обслужване’’, кв. 146 по плана на гр. Троян (поземлен имот с идентификатор 73198.502.290), който обхваща територия с площ  от 4 551 кв. м.

С оптимално малко намеси по съществуващата материална база и терен, проектът предвижда цялостна реновация на визия и обитаване на едно от любимите и най-важни за живота на града пространства. Вече са демонтирани хаотично разпръснатите павилиони. Премахването на остарялата метална конструкция и схлупената бетонна козирка е освободило пространството и ще даде възможност за възприемане на цялата композиция на пазара. Ще се оформи нов представителен вход, оборудван с рампа за достъп на хора в неравностойно положение.

Пространството на пазара ще бъде реорганизирано в три ясно дефинирани по функция и облик зони:

Зона 1 за постоянна търговия на закрито с масивна част и паркова среда. Съществуващата гребеновидна сграда ще бъде основно ремонтирана, а срещу нея ще се изградят две нови постройки. Между тях се формира пешеходен  площад с паркова среда за отмора и социални контакти, с необходимите за това зеленина, кътове с пейки и чешми.

Обособяват се едно заведение за хранене  и  11 нови търговски единици с почти еднаква квадратура от около 25 кв. м, всяка от които със собствен санитарен възел, складово пространство, работна площ за продавач и малък салон за клиенти. Всеки обект е пригоден както за продажба на готова продукция, така и за приготвяне на храна на място.

Зона 2. В източния край по оста на пешеходния поток се разполага Покрития пазар, който оформя входа от ул. „Опълченска“. Неговото обемно-пространственото решение е характерно и запомнящо се със своите трапецовидни козирки на различни във височина нива и с основание би се превърнало в емблема за града. Покритието е от профилирана ламарина и прозрачни участъци от поликарбонат за естествено осветление с обща площ от около 500 кв. м. и препраща към визията на Малкия пазар. Предвижда се разполагането на нови самостоятелни щандове за открита търговия, всеки от които е оборудван с голяма експозиционна площ и място за лични вещи на продавача. Щандът е типово изделие и предоставя възможност за разместване и добавяне на нови бройки според нуждите на Пазара.

Зона 3. В североизточния край на парцела е оставена Незастроена – свободна площ, на която и в момента се извършва откритата търговия на четвъртъчния пазар. Тя ще предлага два режима на работа – за пазарен ден с необходимите паркоместа за микробуси за директна продажба от място, и съответно за максимален брой паркоместа за леки автомобили в останалите дни.

В сградата на сегашната автомивка се обособяват така необходимите нови обществени тоалетни, достъпни за хора в неравностойно положение. Предвидени са и кътове за разделно сметосъбиране с възможност за адекватното им обслужване.

Трите зони са дефинирани от вътрешни транспортни алеи, които канализират потоците за преминаване на личните автомобили и на автомобилите за зареждане на търговските обекти, като осигуряват нормално и безконфликтно обслужване.

За изпълнител на строително – ремонтните работи е избрана фирмата ,,Евробулпроджект’’ ЕООД – София с управител Иван Иванов. Строителен надзор ще се упражнява от фирма ,,Троя Консулт’’ ЕООД – Троян с управител инж. Дилян Енкин.

Авторският надзор ще се осъществява от фирмата разработила идейния, техническия и работен проект – фирма  ,,АДА – Агенция Дизайн и Архитектура’’ АД – София, представлявана от архитект Радомира Дамянова – изпълнителен директор.

Финансиране на проекта: дългосрочен кредит от Алианц Банк България АД със активното съдействие на г-н Момчил Акимов – регионален мениджър на Регион Север при Алианц Банк България АД.

Стойността на проекта възлиза на 2 770 284,79 лв. с включено ДДС. Срокът за изпълнение на дейностите е 265 календарни дни.

Сегашните наематели – ресторантьори и търговци – ще имат възможност да подновят мястото си в една категорично по-луксозна и инфраструктурно много по-добре обезпечена среда. Предвижда се цялостно изграждане на нови площадкови Ел. и В и К мрежи, които да решат проблемите от битово естество.

Последна промяна: 09:42, 2 Май 2023
Разглеждания: 255

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook