Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Боклукът на Троян и Априлци ще бъде превръщан в ресурс

30
Мар
2021
DSCN4972.jpg

В последния ден на март в Община Троян бе учредено Дружество с ограничена отговорност с общинско участие „Хемус ресурс“. Учредители са  Община Троян и Община Априлци. Участието на двете общини в дружеството е с дялове съответно 90% на Община Троян и 10% - на Община Априлци. Капиталът на дружеството е 100000 лева.

Кметовете Г-жа Донка Михайлова и инж. Тихомир Кукенски подписаха дружествения договор и приеха общо решение за предмета на дейност на предприятието - предварително третиране на битови отпадъци и опериране на инсталация по предварително третиране на битови отпадъци, разделно събиране и извозване на биоразградими и/или зелени отпадъци, опериране на инсталация за компостиране, търговски сделки с първични и преработени продукти. На подписването присъства и временно изпълняващата длъжността областен управител г-жа Нели Митева.

Предприятието ще работи с материалните активи, изградени  чрез външна финансова помощ, предоставена по силата на Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“,  съфинансирана  от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз. Проектът  за изграждане на инсталациите  приключва през месец април. 

Дружеството е публично предприятие, което се създава и управлява в интерес на гражданите на общините Троян и Априлци, с цел постигане на максимална стойност за обществото, чрез ефективно разпределение на ресурсите. 

Предстои регистрация на новото дружество. В рамките на следващите месеци се очаква новата фирма да заработи. Тя ще продава за вторична преработка отделените пластмаса, хартия, стъкло и метали и др., които ще формират част от приходите ѝ. Разделянето и рециклирането на част от битовите отпадъци ще намали количеството депонирани такива, което има поне два положителни ефекта:

-икономически - ще намалеят законовоопределените отчисления към РИОСВ, което пряко влияе върху таксата за битовите отпадъци, плащани от гражданите и бизнеса;

-екологичен - оползотворяват се отпадъци, които могат да бъдат превърнати отново в ресурси.

 

Последна промяна: 10:20, 12 Април 2021
Разглеждания: 371

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook