Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

БЧК започва раздаването на продукти на уязвими български граждани по Програма за храни и основно материално подпомагане – операция „Подкрепа“

04
Апр
2024
БЧК започва раздаването на продукти на уязвими…

В изпълнение на Програмата за храни и основно материално подпомагане – операция Подкрепа, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс, на 10 април 2024 г. Българският Червен кръст започва раздаването на хранителни пакети за уязвими български граждани с настоящ адрес Община Троян.

Хранителните пакети съдържат 15 вида продукти: олио, ориз, брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр, както и 7 вида консерви: зелен фасул, зрял боб, домати, грах, гювеч, пиле фрикасе и риба.

Едночленните и двучленните семейства ще получат един хранителен пакет с общо тегло 10,890 кг., а тричленните и по-големите семейства - два хранителни пакета с общо тегло 38,470 кг.

Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК, като за гражданите с настоящ адрес в гр. Троян в пункта на ул. „Македония“ № 38, а за селата - в кметствата и кметските наместничества. Всеки правоимащ гражданин ще получава полагащите му се продукти срещу документ за самоличност и подпис. При невъзможност за лично получаване на помощта е допустимо упълномощаване на друго лице с документ по образец, предоставян в пункта.

Списъците на подлежащите на подпомагане лица са изготвени от Агенцията за социално подпомагане, която е и Управляващ орган на Програмата за храни и основно материално подпомагане – операция „Подкрепа“  и предоставени на БЧК.

Пакетите с храни са предназначени за лица и семейства, подпомагани на различни основания от дирекциите „Социално подпомагане“ и включват следните категории:

1. Лица и семейства, подпомагани по Наредба № РД-07-5 от 2008 г. за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023 г./2024 г.

2. Лица с ниски доходи на член от семейството, които получават месечни помощи за отглеждане на дете по реда на чл. 8, ал. 1 и 5 от Закона за семейните помощи за деца  през месец януари 2024 г.  

3. Лица с над 90% степен на увреждане, с определено право на чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия, които получават месечна финансова подкрепа по чл.70 от Закона за хората с увреждания  през месец януари 2024 г.  

 4. Лица и семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане по реда на чл. 8д от Закона за семейните помощи за деца през месец януари 2024 г.   

5. Лица и семейства, получили еднократни или получаващи месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на дете при близки и роднини и в приемни семейства по реда и условията на Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето през месец януари 2024 г.   

6. Лица и семейства, подпомогнати с еднократна помощ по реда на чл. 16 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане или на друго нормативно основание, въз основа на инцидентно възникнали обстоятелства през месец януари 2024 г.   

7. Лица или семейства с ниски доходи, получили отказ за подпомагане по Наредба № РД-07-5 от 2008 г. за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление за  отоплителен сезон 2023 г./2024 г., поради надвишен диференциран доход за отопление или поради неизпълнено някое от другите комплексни условия за подпомагане, което не променя нивото им на материално лишение.

График за раздаване на хранителните пакети по Програмата в пункта в гр. Троян:

от 10.04.2024 г. до 23.05.2024 г. с работно време от 09:00 -13:00 и от 14:00-16:00 часа. 

Допълнителна информация относно раздаването на продуктите гражданите могат да получат от служители в Отдел „Социална и здравна политика“ на Община Троян на тел. 0878901537, както и на място в Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Троян, териториална структура на Агенцията за социално подпомагане и регионалния офис на БЧК –Ловеч.

 

 

Община Троян

Последна промяна: 08:42, 4 Април 2024
Разглеждания: 143

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook