Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Атрактивна зона за отдих в град Троян – лесопарк „Турлата“

01
Юни
2022
Атрактивна зона за отдих в град Троян…

В навечерието на 1 юни – Деня на детето, с грижа към децата, младежите и младите родители, Община Троян направи откриване на първи етап от създаването на лесопарк „Турлата“ в местност „Турлата“ до стадион „Чавдар“. На събитието присъстваха кметът на Община Троян, председателят на Общински съвет - Троян, директорът на Държавно горско стопанство – Троян, част от екипа на ДГС – Троян,  експерти от общинска администрация – Троян, учители и деца от ДГ „Осми март“, медии.

Дълги години имотите, собственост на  църковния храм „Света Параскева“ в град Троян, не се използвани. Това породи съвместна идея между Община Троян и ДГС – Троян за създаване на свободна зона за рекреация и отдих, която да включва поставяне на преместваеми детски съоръжения и паркови елементи от естествени материали за игра и забавления, засаждане на храсти и подходящи дървесни видове.

През месец май 2021 г. между Община Троян и Църковното настоятелство при храм „Света Параскева“ беше сключен договор за наем на имотите, върху които е създадена атрактивната зона за отдих.

Идейният проект за парк „Турлата“ включва три къта: в ниската част около съществуващите орехови дървета - кът за деца, в района на бившето стрелбище – кът за отдих и забавление и във високата част под боровата гора – младежки кът.

Обособената паркова зона е отделена от ул. „34-ти Троянски полк“ с жив плет от габрови фиданки. Освен запазване на съществуващите дървесни видове, върху територията на парка е предвидено допълнително залесяване с иглолистни и широколистни дървесни видове и  храсти. Изпълнител на дейностите е ДГС – Троян.

След сключени договори, до май 2022 г. е завършен първият етап по създаването на парк „Турлата“, а именно:

  • Завършено е озеленяване чрез залесяване общо на 652 растения, от които 500 фиданки габър за жив плет, 72 фиданки от 15 дървесни вида и 80 броя храсти от 5 различни вида. Пред живия плет е направена временна дървена предпазна ограда;
  • Завършена е детската зона, в която децата вече се радват на къщичка, влакче, тролей, гъбки, паралия, пейки;
  • Възстановен и обновен е съществуващият каменен мост.

Предстои реализиране на втория етап, включващ изграждане на беседка, пейки, място за барбекю с огнище.

Събитието приключи с поздрав от децата от IV група на детска градина „Осми март“.

Последна промяна: 11:36, 22 Юли 2022
Разглеждания: 3340

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook