Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Акценти от Културния календар за месец март

14
Мар
2024
Акценти от Културния календар за месец март

Сирни Заговезни – акцент от  Календарния план в Община Троян

Тази неделя, на 17 март, ще отбележим 19-то издание на празника Сирни Заговезни в град Троян. Организатор на общоградското събитие е Народно читалище „Наука“, съвместно с Община Троян. Празникът има за цел да съхрани автентичните местни традиции и да събере заедно жителите и гостите на града.

В 15.30 ч. Кметът на Общината Донка Михайлова и участниците в карнавалното шествие ще си поискат прошка. По традиция Михайлова ще почерпи гостите в кабинета си с направена от нея баница и вино. В 16.00 ч. празничното шествие ще се отправи към поляната пред блок „Капинчо“. Около 16.30 ч. обредният огън ще бъде запален от Кмета на общината и председателя на Читалище „Наука“. Събитието ще продължи с възстановка на обичаите: „Искане на прошка“, „Амкане“ и специфичното за района въртене на уруглювици. Ще има още прескачане на огън, скачане с чували, както и състезание по дърпане на въже.

В празничната програма участие ще вземат Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки, Фолклорен ансамбъл „Траяна“, Вокална студия „Усмивка“ и Дамски камерен хор към НЧ „Наука“ - Троян.

Фолклорната програма ще продължи с концерт на народната певица Боряна Карпузова и оркестър „Щуро маке“.

Заповядайте, за да отпразнуваме заедно този български празник!

 

Община Троян ще отбележи „Часът на Земята“ с акустичен концерт на свещи

„Часът на Земята“ е най-голямата природозащитна инициатива в света, която акцентира върху връзката на човека с природата, която прави живота ни възможен. По време на инициативата милиони хора от целия свят изгасят осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват фасадите си. Така всички заедно отправяме призив за по-устойчиво бъдеще, показвайки какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета.

На 23 март Община Троян ще отбележи „Часът на Земята“ с концерт на свещи, който носи името „Жива вода“. Публиката ще има възможност да се наслади на изключителни авторски композиции в оригинален акустичен звук, както и да се срещне с възстановена по артефакти лира. В концерта участие ще вземат арфистката Елица Александрова и цигуларят Венцислав Василев.

 Елица Александрова е композитор и звуков дизайнер, музикален продуцент, пианист, арфист и педагог с повече от 20 години опит в работа по различни музикални проекти.

Венцислав Василев е солист цигулар в оркестъра на Софийска Филхармония. Негови композиции озвучават театрални представления, интерактивни спектакли и пърформънси.

Като дует Венцислав Василев и Елица Александрова имат десетки участия в музикално-поетични пърформънси, изложби и концерти из цялата страна. Те са част от екипа на Арт формация „Орфика“ - група професионалисти от различни сфери на изкуството, търсещи съвременното звучене и прочит на древните форми и начини на изразяване чрез музика.

Началото на инициативата стартира в 20.30 часа, когато ще започне и концертът на свещи на площад „Възраждане“.  

 

Каним всички жители и гости на града да съпреживеят тази емоция!

Последна промяна: 09:42, 14 Март 2024
Разглеждания: 212

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook