Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Активно се работи за създаване на парк „Турлата“

06
Дек
2021
Активно се работи за създаване на парк…

През последните няколко години Община Троян отделя специално внимание на  изграждането на зони за отдих в града и близките села, като наред с дейностите по изграждане и обновяване на парковите пространства в кв. „Лъгът“ и пред Информационно-културния център, в ход е и поетапното оформление на т. нар. свободна зона за рекреация и отдих  -  парк „Турлата“.

Локацията е избрана поради непосредствената си близост до централна градска част, наличието на определена инфраструктура, лесната достъпност и близостта до спортни съоръжения – стадион „Чавдар“ и мястото, на което се планира изграждането на нова спортна зала. Проектът е ориентиран към нуждите на семейства с деца и спортуващи и се осъществява по идея на Държавно горско стопанство-Троян, с финансовата подкрепа на Община Троян.

След постигната договореност за наем със собственика на имота – Църковно настоятелство при храм „Света Параскева“ – Троян, в рамките на тази и следващата година поетапно ще бъдат реализирани  дейностите по създаване на парка.

За организирането на зоната е изготвен идеен проект, който предвижда поставяне на преместваеми детски съоръжения за игра и забавления, поставяне на паркови елементи, засаждане на храсти и подходящи дървесни видове. Ще бъдат обособени три зони – детски кът с къщичка, влакче, гъбки, тролей и т.н., младежки кът с беседка и пейки, зона за отдих и пикник с необходимите към нея съоръжения.           

Върху имотите няма да се извършват строителни дейности. Парковите елементи и детските съоръжения ще бъдат изработени само от естествени материали. Ще бъдат запазени съществуващите дадености – ценните дървесни видове, мостчето, като около тях ще бъде развита зоната за рекреация и отдих.

Площта, която е обект на  облагородяване, е около 30 дка и всички дейности се изпълняват от служители на Държавно горско стопанство – Троян. През днешния ден е завършено планираното за тази година озеленяване, като са засадени  72 дървета и 80 храста  от 22 различни вида. Изграден е жив плет от  600 габърови фиданки, който, с подходящи грижи, ще разкрие красотата си след няколко години.

Тук е редно да споменем за доброволческата еко-инициатива на деца от ОУ „Васил Левски“ - Троян, които са почистили терена от битови отпадъци, преди лесовъдите да започнат облагородяването му.

Очаква се до края на м. май 2022 година да бъде реализиран детският кът, а до края на  следващата година – съоръжението за пикници и тържества, с капацитет до 100 души.

Припомняме, че благодарение на доброто сътрудничество между общинска администрация и ДГС – Троян, подобни съоръжения за отдих  бяха изградени и на доста други места – „Беклемето“, край водопад „Лопушница“, тийн зоната в града и др.

 

Преслава Иванова, Община Троян

Последна промяна: 09:23, 6 Декември 2021
Разглеждания: 555

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook