Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

6,91% ръст на туристите през 2023 г. и 5,88 % ръст на нощувките. През 2024 г. очакванията са тенденциите да се запазят

19
Фев
2024
6,91% ръст на туристите през 2023 г.…

Данните сочат, че през изминалата 2023 г. се запазват тенденциите за устойчиво увеличение на броя туристи и на реализираните нощувки на територията на община Троян. 6,91% ръст на туристите през 2023 г. и 5,88% ръст на нощувките. През 2024 г. очакванията са тенденциите да се запазят. Основният туристопоток на територията на общината е концентриран в пет населени места – гр. Троян, селата Чифлик, Бели Осъм, Орешак и Шипково. Преобладаващата част от посетителите са в активна, трудоспособна възраст, в диапазона 30-59 години. Средният престой през изминалата година е 2,16 нощувки (уикенд туризъм). Данните сочат, че основната част от нощувките при чуждестранните посетители са реализирани в обекти с категории 3 и 4 звезди.
На предстоящото заседание на Общински съвет – Троян (22.02.2024 г.) предстои да бъде внесен и проект на програмата за развитие на туризма в община Троян през 2024 г.  Целта на програмата е утвърждаване на община Троян като предпочитана туристическа дестинация за целогодишен туризъм, с характерна идентичност, чрез ефективно използване и опазване на местния природен и културно-исторически потенциал, част от Старопланински туристически район. 


Усилията на общинската администрация за активно рекламиране и популяризиране на дестинацията продължават, като за настоящата 2024 г. експертите ще работят по 4 основни приоритета: „Изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма”, „Участие в организиране на събития,  допринасящи за развитието на туризма в Община Троян”, „Популяризиране на туристическия продукт на общината, включително участия на туристически борси и изложения”, „Подобряване качеството на услугите, предлагани в общинските туристически обекти”.
Сред дейностите, залегнали в тези приоритети, са: изрисуване бетонни стени в централна градска част; внедраване на „зелени практики“ в туристическата инфраструктура; поддръжка на туристическата инфраструктура; поддръжка на туристически пътеки; дейности по организиране и провеждане на „Българският фестивал на сливата – 2024 г.”; организиране и провеждане на Рок събитие - 2024 г.; съфинансиране  на „Празник на билките, планината и туризма - 2024 г.”; съорганизиране на Фестивал „Здравей здраве - 2024 г.”; популяризиране на туристическия потенциал на община Троян; популяризиране на „зелени практики“ на хотелиерите в община Троян; издаване на рекламни материали; изработка на концепция за кандидатстване по програмата на ЮНЕСКО „Живи човешки съкровища” с Троянската керамика и други.


Финансирането на дейностите ще се реализира със средства от туристическия данък. Като средствата за финансовото осигуряване на Програмата за развитие на туризма в Община Троян през 2024 г. са в размер на 113 170 лв., от които: туристически данък за 2023 г. – 96 795 лв., преходен остатък от туристически данък за 2022 г. – 16 375 лв.
 

Последна промяна: 12:45, 19 Февруари 2024
Разглеждания: 227

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook