Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню
24
Ное
2020
Старо село

Кмет: Славка Панайотова

069616/ 323
GSM: 0885/ 880 398

staroselo@troyan.bg

 

Обща информация и история:

Напускайки Троян в посока Ловеч, ако кривнете на запад от гара Добродан, лъкатушен път ви превежда през няколко живописни села, сгушени между хребетите на Троянския балкан. Малко преди пътят да спре и да се изгуби в красотата на Васильовската планина, той преминава през някогашната местност ,,Селището“. Там, според архивите, през 1527 г. се заселили нашите предци, привлечени от просторни пасища насред гористи хълмове и нарекли мястото Старо село.

Староселци били будни и работливи хора и опитвали върху избраното от тях райско кътче да построят един по-добър живот. Но, като всички български земи от онова далечно време, и Старо село има своята трудна и драматична съдба. Било опожарявано, населението прогонвано – но всеки път възкръсвало от пепелта и отстоявало правото си на съществуване.

В годините след Освобождението будните староселци бързо се организират и със собствени усилия изграждат трите стълба, върху които ще се гради обществения и икономическия живот на младата държава – училището, читалището и кооперацията. Уникални документални сведения за тези усилия ни е оставил първия кмет на селото Крайо Грозев Краев.

Днес в селото живеят около 150 човека.

 

Културни и природни забележителности:

Църква „Свети Иван Рилски“

Църквата е добре поддържана и се посещава на празници, като Рождество Христово, Възкресение Христово, Успение на свети Иван Рилски, преп. Иван Рилски Чудотворец и други.

Момски камък

Момски камък е скала с пещера, за която има легенда. Тя гласи, че някога младите играели хора там. Веднъж, докато играели, се спуснал змей и отнесъл най-хубавата мома. Оттогава мястото се казва Момски камък.

На 18 август всяка година се прави общоселско тържество – курбан в чест на храмовия празник и празник на селото Свети Иван Рилски. Всяка година през последната събота на месец август се провежда традиционният събор на селото.

Последна промяна: 13:03, 8 Ноември 2023
Разглеждания: 4376

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook