Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню
24
Ное
2020
Шипково.jpg

 

Кмет:  Наталия Керембова

06966/ 24-30
GSM: 0885/ 880 411

shipkovo@troyan.bg

 

Обща информация:

 

В едно от най-красивите кътчета на България, в източните склонове на Васильовската планина се намира с. Шипково. Разположено е по двата бряга на р. Ръждавец,  на 18 км. западно от гр. Троян, в подножието на най- високия връх в Предбалкана – Васильов (1490 м).  

Селото залага на печеливша комбинация от уникални природни дадености, богато културно-историческо наследство  и лековити минерални извори.

Днес Шипково има около 530 постоянни жители, но през топлите сезони населението му значително нараства, тъй като много хора от различни крайща на страната притежават ваканционни жилища тук или идват да отдъхнат в някой от малките семейни хотели и къщи за гости.

В селото функционират няколко цеха за сувенирна и битова керамика. Вече повече от 25 години тук съществува и фирма, с основна дейност производство на обемно свързана вата, която дава препитание на много шипковени.

Може би не знаете, но ако посетите Шипково в разгара на лятото, ще имате възможност да се насладите и на страхотния вкус и аромат на зрели малини. Тук, на около 8 км. от селото, са разположени най-обширните малинови насаждения в общината, за която малинопроизводството е традиционен поминък.

Селото и близкият курорт ,,Шипковски минерални бани“ предлагат възможности за настаняване сред спокойна обстановка в почивни домове, хотели и вили. 

Повече информация за Шипково можете да получите от неговия сайт: www.shipkovo.bg 

 

История:

Далеч назад във времето на територията на селото са живели древните траки - и до днес археолозите откриват многобройни техни селища и могилни некрополи. Тук се намира и един от най-големите средновековни некрополи в Северна България – „Латинският” (Русалийски) некропол .

Според местните легенди на територията на днешното село,  още преди падането на България под  турско робство,  е съществувало друго с. Шипково, което е било изцяло опожарено от нашествениците.

Днешното с. Шипково съществува от около 1630 г. Първият заселник по тези места бил Дочо Белякът, дошъл от Беломорието и дал началото на най-стария род в селото – Белевци.  Преданията говорят, че много от площите около селото били обрасли с шипкови храсти и именно затова старите заселници на селото го нарекли по този начин. Селото бързо се развива и разраства, а  през вековете жителите му се препитават предимно със земеделие, животновъдство, овощарство и занаятчийство.

 

Туристически атракции и културни събития:

Не пропускайте да посетите най-старата сграда в Шипково - църквата ,,Възнесение Господне‘‘. Построена е през 1858 г. със султански ферман, а по късно официално е  призната и за паметник на културата. 

Храмовият ѝ празник е на Спасовден и всяка година се отбелязва с водосвет и курбан. Традицията повелява в съботата след Спасовден да бъде празнуван празник на селото - „Сбор на село Шипково“. Друго интересно събитие, което можете да посетите в селото, е Празникът на минералната вода, който се организира съвместно от кметството и НЧ ,,Светлина – 1902 г.“

На площада срещу сградата на църквата се издига едноместен, едномоторен изтребител, атракция за всички посетители. Именно на това място се намира къщата на  пилота – изтребител от Българските въздушни сили – подпоручик Веселин Стоев Терзиев, който взима участие във Втората световна война като български авиационен ас и постига многобройни въздушни победи над противника.

В сградата на читалището е подредена създадената през 2009 г. етнографска сбирка. Експонатите са свързани с бита на хората от селото: дървен стан, народни носии, ръчно тъкани черги, чакрък, глинени предмети и др. Самото читалище развива разнообразна дейност - дълги години към него функционират женска певческа група (още от 1960 г.), мъжка вокална група, театрално дружество, танцов състав, колектив за изворен фолклор индивидуални изпълнители и др., а библиотеката му може да се похвали с цели 9 000 тома.

Селото е изходна точка за хижа „Васильов” и уникалния скален параклис „Св. Св. Петър и Павел”, намиращ се непосредствено до хижата, на около 1 300 м. надморска височина.

 

Курортът  Шипковски  минерални  бани:

Благоприятните атмосферни условия – прохладно лято и умерено студена зима, разнообразната горска растителност и наличието на минерална вода са предпоставки за развитието на курорта Шипковски минерални бани. Той се намира на 2 км. западно от центъра на селото. Официално придобива курортен статут през 1946 г.

Топлата минерална вода е използвана за лечение още преди Освобождението. За  основоположник на балнеолечението в с. Шипково се счита Кино Кънчев  Пеловски - буден, предприемчив и пословичен със своето трудолюбие шипковенин.

Тук е единственото находище на  сулфатно- калциева вода в България. На територията на курорта има още няколко сондажа и минерални извори, които са различни по състав и предназначение. Водата се използва за лечение на стомашно -чревни заболявания, бъбречни възпаления, помага при проблеми с опорно-двигателната система, както и с периферно нервната система. В центъра на курорта има чешма, от която текат четири вида минерални води. На разположение на гостите на курорта е и голем открит басейн.

 

Именити личности:

  • Всяко село заслужава историята си. И книгата, която я описва. Историята на Шипково е написана от Иван Попов - една от забележителните личности на с. Шипково, учител по родолюбие на поколения българи, преминали през училището. Роден в семейството на бежанци от Демирхисарско, Македония. От 1944 до 1975 г. е учител и директор  на училището в с. Шипково. Мъдър и фин човек, с непогрешим усет за истинското и доброто.
  • Със средствата на хумора, тъй характерен за шипковени, с богатството на шипковския фолклор, с  едно намигване към сериозните неща, Кольо Станчевски  и  Христо Белевски – ученици и последователи на Иван Попов - издават книгите „Чеши език/Шипково се шегува” и „Шипково векува”. Кольо Станчевски  е роден в с. Шипково .  По професия е журналист, по призвание-природолюбител.  Завършил българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”.  Издал е книгите „Чеши език”-2001 г., „Автостоп”-2005 г., „Шипково векува”-2007 г., „Насаме”-2010 г.,  „До Атланта и напред”-2020г., и „Още бивалици”-2020 г. Член е на Съюза на българските журналисти.  Христо Белевски е роден в с. Шипково. Управник – икономист, природолюбител и ловец. Най-дълго кметувал от всички кметове в  Шипково – от 13 октомври 1991 г. до октомври 2003 г. Бил  е и най–дълги  години  читалищен  председател – почти 24 години.
  • Подпоручик летец – изтребител от Втората световна война – Веселин Стоев Терзиев  /1920-1944г./  Срещу родната му къща е поставен  като  негов  паметник учебен самолет.
  • Изявената  шипковска  народна певица  Мария Калева  за първи път излиза на сцената на новооткритата сграда на читалището  през 1960 г. с песента „Овчарче мило байново”. През годините печели много грамоти и отличия. Носителка е на златен и сребърен медал от Националния събор  в Копривщица.

 

Файлове и ресурси

Последна промяна: 07:24, 9 Декември 2020
Разглеждания: 4841

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook