Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Кметски наместник: Иван Беломъжев

06952/ 25-90
GSM: 0885/ 880 465

patreshko@troyan.bg

 

Обща информация:

Селото се намира на около 12 – 15 километра североизточно от град Троян и има едва 32 души постоянни жители. Землището му граничи със селата Орешак, Белиш и Гумущник, като е имало време, когато стигало на запад чак до Троян.

Релефът му е полупланински – редуват се рътлини, валози, „бозалъци“, дълбоки долове и сухи дерета. Само тук-там има сравнително равни площи. Северните склонове са покрити с гъсти букови, дъбови и борови гори, из които скита най-различен дивеч, по южните са обработваемите имоти.

Селото предлага прекрасани възможности за разходка, пикник или отдих сред пълно спокойствие в някоя от намиращите се там къщи за гости.

 

Природни и културни забележителности:

На територията на селото има няколко тракийски могили. В близост се намират и две разрушени калета вероятно от Второто българско царство. За едното от тях още има легенди свързани с нпревземането му от османските турци. Предполага се, че Патрешко е създадено от българи, избягали от турски гонения.

Известна природна забележителност са Скоковете, единият от които е висок 5 метра и е свързан с разпалващи и днес въображението на иманярите легенди за заровени съкровища от турци, бягащи към Анадола по време на Руско-турската война 1878/1879 г. . При Кишов трап има находище на глина.

Турчнова (Момина) могила се нарича най-високата конусовидна височина между землищата на селата Патрешко и Белиш северно от махала Дудевска и река Черни Осъм. Няма данни как тази местност е получила името си.

 

Именити личности:

  • Иван Димовски (р. 1934) – математик, член-кореспондент на БАН
  • Проф. Христо Димовски (p. 1933) – доктор на науките, принос към създаването на съвременните норми за проектиране на канализационни системи и определяне на оразмерителните дъждове
Последна промяна: 21:13, 11 Декември 2020
Разглеждания: 1923

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook