Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню
24
Ное
2020
Добродан

Кмет: Кристина Йосифова

06968/ 22-68
GSM: 0885/ 880 341

dobrodan@troyan.bg

 

Обща информация:

Село Добродан е разположено на 10,6 км. от Троян. В неговото землище се кръстосват пътищата между Дунав и Бяло море, което обяснява и неговата дълговечна история, запазила останки още от римско време. В наши дни населението му наброява около 240 човека.

 

История:

Историята на селото се губи във вековете. За нея напомнят две местности  - „Малкото кале“ (вероятно стар некропол; не са провеждани археологически разкопки) и „Голямото кале“ (с правени преди десетилетия проучвания). И двата обекта са жертва на непрекъснати иманярски набези.

До Освобождението селото е изцяло заселено с мюсюлмани, като е възможно част от тях да са помаци (съгласно информацията на Захари Стоянов, водач на башибозука от Добродан е бил Хасан ага, „родом от с. Добродан, помак, бинбашия на башибозуците, който  говори по-добре български, отколкото турски“).

В картата на Феликс Каниц е отбелязано не само селищното име Добродан, но и рекичката, преминаваща през селото, е обозначена като Доброданска река (наричана от местното население Мàлката речкà.

След Освобождението по-голямата част от турското население се изселва в Турция, като имотите му се изкупуват от българи от цялата Троянска околия.

 

Природни и културни забележителности:

Църква ,,Свети Димитър“

В края на 19 в. селото, населявано и от християни и от мюсюлмани, се сдобива със своя църква. Строител на храма е майстор Деньо Денев от Трявна, а покривната конструкция е дело на местните строители Атанас Райковски и Илия Калеешки. Планът следва кръстокуполната схема с осмоъгълен купол върху шест колони. Правоъгълните трансепти завършват с триъгълни фронтони. Храмът няма притвор, той е заместен от камбанария върху два стълба, увенчана от шестоъгълен купол. Големите икони и подиконните пана са рисувани от Рачо Тихолов през 1900 година. В църквата ,,Св. Димитър“ се пазят и две по-стари икони, изобразяващи Христос и Св. Богородица, рисувани през 1834 г. от Цаню Захариев. Цялата църква “Св. Димитър” е боядисана в гълъбов студен цвят.

Всяка година на 26 октомври (Димитровден) се прави сбор, отслужва се света литургия и се черкува цялото село.

Паметник на загиналите във войните (руско-турската, съюзническата и първата световна). Намира се  се в центъра на селото. Издигнат по инициатива на роднините на убитите. Открит през  м. септември 1919 г. Реконструиран е в началото на века.

Впечатлява красотата и на голямата сграда, в която се помещава  читалище ,,Просвета – 1926 г.“.

В селото функционира Дом за стари хора.

 

Именити личности:

  • Проф. Веска Пенчева Кожухарова-Живкова – български социолог, специалист по рурална социология и социология на селото; автор на две книги и съавтор на още една книги за Добродан
  • Ради Кисьов – поет и писател, автор на текста на химна на селото и на Троян
  • Тома Кисьов – музикант и композитор; композирал и химна на Троян
  • Доц. д-р Веселин Кисьов (1930-1993), виден български учен; поставя началото на изучаването на телемеханика и крайни автомати; оглавява катедра биотехника в МЕИ

Повече информация можете да получите от двете страници за селото в социалните мрежи:

Страница във фейсбук – село Добродан

https://www.facebook.com/s.Dobrodan/

Страница във фейсбук – НЧ „Просвета“ – село  Добродан

https://www.facebook.com/Читалище-Просвета-Добродан-438788286475761/

 

 

Последна промяна: 13:01, 8 Ноември 2023
Разглеждания: 4172

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook