Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню
24
Ное
2020
Дебнево 2.jpg

Кмет: Аксел Заимов

06959/ 23-63
GSM: 0885/ 880 337

debnevo@troyan.bg

 

Обща информация:

На 23 км от Троян  се намира Дебнево - едно от най-красивите села в  Троянския Балкан. Разположеното по поречието на р. Видима село е едно от най-големите в общината, с около 630 души население. Отлично изградената комунална инфраструктура, наличието на функциониращи детска градина, читалище, училище и две лекарски практики го превръщат в удобно и сигурно място за живот.

През летния сезон селото предлага прекрасни възможности за отдих и риболов, както и комфортно целогодишно настаняване в няколко къщи за гости.

 

Атракции и събития:

По пътя идващ от Троян, в непосредствена близост до реката, се намира местността „Лъка“, където през лятото се провеждат разнообразни събития, а ако имате късмет можете дори да се включите в музикалния фестивал Jam on the River“, организиран от световно известната акордеонистка Вероника Тодорова.

Тук е и мястото, където можете да опънете своята палатка и да прекарате няколко спокойни дни. Не се тревожете ако не сте подготвили престоя си предварително – селото предлага достатъчно голям избор от кафенета, ресторанти и магазини, за да си набавите всичко необходимо.

В края на месец октомври ежегодно се провежда събор на селото.

През годините в Дебнево са осъществени много бележити годишнини и юбилеи, организирани от местното читалище, училището  и обществеността на селото, в които българи, турци и роми заедно празнуват и се веселят.

Не пропускайте да посетите знаменития ,,Камен мост“ (1904 г.), дело на майстор Филип Райков, един от калфите на Колю Фичето.

Близо до центъра на селото се намира късноантичата и средновековна крепост ,,Калето‘‘, коятое защитавала Троянския проход от нападения. Още през 70-те  години на миналия век започва изследването на крепостта, като са открити останки от жилищни постройки, обществени сгради и караулни помещения. След проведените през 2019/2020 г. нови проучвания става ясно, че крепостта е значим многопластов обект, в който най-ранните следи от човешко присъствие могат да се датират още от V хилядолетие пр. Хр. След реставрация, новите находки от крепостта ще останат във фонд ,,Археология“ на Музея на занаятите в Троян. Открити в крепостта предмети се съхраняват, заедно с множество други експонати, събрани от Пейо и Марин Дулеви, във функциониращата към читалището в Дебнево музейна сбирка.

Не подминавайте красивия храм ,,Св. Петка“, издигнат през 1892 г. от известния тревненски майстор Павел Колев. Постройката повтаря тази във Врабево, но е разширена олтарната апсида. Под прозорците на големия купол обикаля непрекъснат корниз. Малкото шестоъгълно кубе над притвора служи за камбанария. Иконите в храма са дело на Васил Генков от Трявна, а резбите са създадени от йеромонах Мелетий. В двора на храма е издигнат паметник на загиналите във войните за национално обединение.

В селото се намира фабрика за производство на билков чай, функционират два грънчарски цеха, фирма  за производство, претапициране и ремонт на мека мебел, две частни земеделски кооперации, конеферма и др.

 

Бележити личности:

 • Мустафа Герджикоглу
 • Марин Найденов Йовчев (Йовчоолу)
 • Ралчо Пенчев Кючуков — съратник на Марин Йовчев
 • Петър Калчов Консулов
 • Пенко Михов Гълъбов — син на мухтарина на с. Млечево Михо Минков Гълъбов, учител, участник в Новоселското въстание;
 • Дочо Михов Гълъбов
 • Илия Минков Гълъбов (Голубарев)
 • Стоян Христов Даскалов — първият учител със специално образование, създател на първата библиотека в селото
 • Калчо Петров Консулов — учредител на Земеделската дружба в селото.
 • Стоян Матев Бояджиев
 • Марин Пенчев Грашнов — партизанин, политкомисар на ІІІ Троанска чета. Министър на Строителството.
 • Пенчо Спасов Далеков – активен училищен, читалищен и църковен деятел и общественик.
 • Пейо Дулев Пеев-Пейдулини, писател, историк, археолог и енциклопедист.
 • Николай Василев Петев — поет, писател, културен деец, директор на издателство „Народна младеж“, гл. серкетар на Съюза на българските писатели.
 • проф. Христо Николов Василев — преподавател в ТУ-София.
 • Стефан Стефанов Бояджиев 

 

Последна промяна: 12:57, 8 Ноември 2023
Разглеждания: 6196

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook