Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Кметски: Дилян Дамянов

06955/ 22-21
GSM: 0885/ 880 344

dalbokdol@troyan.bg

 

Обща информация и история:

Село Дълбок дол се гуши в прегръдките на севернопредпалнинската котловина на Средна Стара планина. Отстои на 13 км. северозападно от Троян и на 3 км. западно от шосето Ловеч-Троян.

Селото разполага с два търговски обекта и кафе-аперитив. На територията му развиват своя  дейност и няколко фирми, които предлагат работа на местните.

В настоящия момент с. Дълбок дол има около 240 жители, повечето от които в пенсионна възраст, но и доста млади хора. Всички те обичат своето село и пазят традициите на предците си.

В Дълбок дол се предлага настаняване в няколко къщи за гости, чиито стопани целогодишно радват своите гости с топло посрещане и вкусна местна храна.

Предполага се, че селото е възникнало към края на 15-то и началото на 16-то столетие. Първият документ, в който се споменава то, е от 1548 година. В поменик на Троянския манастир от 1834 г. името на селото е записано като ,,Дал Бог дол“. Легендите говорят, че след кърджалийски нашествия жителите на селото се скрили в обрасъл с гъста гора дол и с благодарност споменавали: ,,Даде Бог дол, та оцеляхме“.

Будни и природно интелигентни, трудолюбиви и ученолюбиви, дълбочани първо основават читалище през 1900 г., а през 1908 откриват и училище.

В момента читалище  „Напредък – 1900 г.“ разполага с библиотека от около 4 000 тома художествена и специализирана литература, към него и към Клуба на пенсионера в селото функционира вокална група с активни изяви в конкурси и фестивали на местно, регионално и национално ниво.

 

Културни и природни забележителности:

В далечната 1882 г. жителите на Дълбок дол построяват свой храм, носещ името „Св. Архангел Михаил“. Храмът е издигнат от архитекта Генчо Кънев. Строен е от камък и е покрит с плочи. Куполът е осмостенен, без отстъп. Камбанарията също е осмостенна с правоъгълен постамент и бароково покритие. Кубето се крепи върху четири колони, донесени от Радювене, Ловешко. Иконостасът, който е без резба, е рисуван от неизвестен самоковец. Наум и Ненчо Илиеви са украсили дверите, датиращи от 1888 година. Фризът от празнични икони е дело на троянеца Пенчо х. Найденов – Св. Илия, Св. Петка, светите братя Кирил и Методий. Храмовият празник се чества на 8 ноември. Понастоящем, църквата се отваря само на големи религиозни празници. 

В Дълбок дол има два войнишки паметника:

  1. Паметник, намиращ се западно от сградата на кметството в село Дълбок дол, в градинката отредена за детска площадка; Издигнат в памет на загиналите участници в Балканската и Междусъюзническата война от село Дълбок дол.
  2. Паметник на загиналите в борбите за национално обединение жители на село Дълбок дол; намира се в двора на църквата „ Свети Архангел Михаил”

Между селата Ломец и Дълбок дол, в местността Гергьова черква, се намира раннохристиянската базилика „Свети Георги”. Разположени върху малко платовидно възвишение, останките от базиликата от ІV – V век пазят историята и енергията на ранното християнство в България.

Последна промяна: 13:02, 8 Ноември 2023
Разглеждания: 2292

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook