Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню
24
Ное
2020
Чифлик.jpg

Кмет: Илия Минков

069613/ 225
GSM: 0885/ 880 407

chiflik@troyan.bg
http://chiflik-troyan.eu

 

Обща информация:

Малкото курортно селце Чифлик (265 постоянни жители) е разположено по най-горното течение на р. Бели Осъм, на около 15 км. от гр. Троян, в югозападната част на общината. През 2020 г. селото отбеляза 100 години от обособяването си като самостоятелно населено място.

Днес Чифлик е уникален курорт, предлагащ възможности за планински, екологичен,селски и балнеолжки туризъм.

Близостта до резервата ,,Козя стена“ предлага многобройни и разнообразни маршрути за излети и походи сред невероятната красота на Балкана. Районът е богат на билки, диворастящи плодове, диви животни.

Може би най-прочут е топлият минерален извор в селото. Водата е с температура от около 50 градуса, слабо минерализирана с лечебни свойства, подходяща за лечение на болести на опорно – двигателния апарат, неврологични, стомашни и кожни заболявания.

Туристическата инфраструктура е добре развита, настаняване се предлага в многобройни къщи за гости и хотели с разлини категории. Голяма част от тях предлагат и използване на басейни с топла минерална вода, кото са достъпни дори и през зимата.

 

История:

Заради откритите керамика и изкуствени могилни насипи се предполага, че в древността на това място е съществувало тракийско поселище. Има следи и от стара мина за желязна руда. Съвременната история на селото започва преди близо два века като махала на с. Бели Осъм, създадена от преселници от западните покрайнини, Етрополе,Троянско, Ловешко и Карловско, които намират тук, в дивата планина, спокойствие и мирен живот, далеч от турския произвол.

Основният поминък на селото в споменатия период е животновъдството – отглеждат се кози, овце, коне,говеда,биволи и свине. Освен с него мъжете се занимават и със занаяти:дърводелство, ковачество,кацарство и бъкличарство, мутафчийство, абаджийство, кираджийство и др. За нуждите на селото има също така и обущари, кожухари, бакали, кръчмари и търговци на различни стоки. В Камачарска река има подходящ камък и там се развива каменоделството - производство на воденични камъни, корита и други изделия от камък. Кираджии от Чифлик достигат до Бяло море, Тракия и Дунавската равнина,натоварени с произведения на търсените троянски занаяти:керамика,дървени предмети, китеници, халища.

През лятото на 1876 г. оттук минават четите на Филип Тотю и Панайот Хитов, чийто знаменосец е бил В. Левски. Хайдутите намират тук добър прием и подкрепа, снабдени са с храни и припаси.

В околностите на селото през 1876 г. са заловени Тодор Каблешков  и Найден Попстоянов, а Георги Търнев от Пловдив и Стефан Почеков от Казанлък са убити. В околностите на Чифлик е предаден и убит военния командир на Ботевата чета Никола Войновски. В памет на четниците в местността „ Стълба” е построена хижа „Хайдушка песен”, открита през 1964 г.

Първото училище в селото е отворено около 1850- 1860 г. То се помещава в частни къщи до 1921 г.- 1922 г-, когато  е построено ново модерно за времето си училище.През 1957 г. е открита новата съвременна сграда на училището.

През 1930 г . в селото е образувана търговско – производствена и кредитна кооперация.

Читалището в селото е основано през 1927 г., а през 1933/1934 г. чифличани си построяват читалищна сграда със салон. Днес то разполага с богата библиотека и в него продължава да се развива разнообразна самодейност. От няколко години в селото се провежда и Празник на картофа.

 

 

 

 

Последна промяна: 13:04, 8 Ноември 2023
Разглеждания: 4619

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook