Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню
24
Ное
2020
Борима

Кмет: Мериян Афъзова

06953/ 24-17
GSM: 0885/ 880 316

borima@troyan.bg

ИНСТИТУЦИЯ: КМЕТСТВО С. БОРИМА
БУЛСТАТ: 0002917090167
АДРЕС: УЛ. ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ 56
МОЛ: МЕРИЯН АФЪЗОВА
IBAN: BG90UBBS81553104522701
BIG:UBBSBGSF БАНКА: „Обединена Българска Банка“ АД

 

 

 

Обща информация:

Село Борима, разположено на 18 км. от гр.Троян, в северната част на общината, е едно от големите села в Община Троян (728 жители според актуалните данни). 
Произхода на името на селото се губи назад във вековете. Една версия го извежда от името на някой си Боро от с. Голяма Желязна, който притежавал чифлик по тези места, друга от големия бор, около който се заселват първите му жители, а трета го свързва със старославянското име Борим, което означава  борба, т.е. борческо, борбено, будно или здраво село.
До Руско-турската война от 1877 – 1878 г. Борима е населена от българи и българо-мохамедани, като след края на войната голяма част от последните бягат от селото. Следва преселване на българи от околните троянски села. Сега в Борима живеят българи, турци и помаци – наследници на тези, интернирани от Родопите и разселени из цяла България след 1944 г.
Основната част от населението е заета в множество малки дървообработващи и мебелни предприятия, дъскорезници, гатери и стружни – поминък, традиционен за  богатия на дървен материал район. В селото има и цех за керамика и завод за лека промишленост с обособени два цеха в който работят 460 човека.
За повече информация и любопитни факти посетете публичната ФБ група ,,Село Борима“.

 

Образовние и култура:

Две са институциите, около които се гради духовният живот на селото – читалището и училището.
Читалище „Напредък” е основано в далечната 1908 г. През годините то е основният културен двигател на селото.  Будните и активни читалищни дейци ежегодно  отбелязват всички по-големи празници – Коледа, Великден, Бабин ден, Деня на християнското семейство и т.н. Традиция, утвърдена през годините, е през първата седмица на месец март да се организират Мартенски празници на културата в селото, на които да се канят съседни читалища или известни народни изпълнители. Женската певческа група „Боримски извори” към читалището ежегодно посещава някой значим фолклорен фестивал, от който почти никога не се е връщала без награди.Основен дял в дейноста на читалището от години наред заемат и децата и заниманията за осмисяне на свободното им време. 
За период от 120 години редица директори свързват имената си с развитието на образователното дело в селото -  Добри Калев, Димитър Семерджиев, Петър Георгиев, Никола Власев, Васил Христов, Ганко Ганков, многоуважаваният от всички боримци поет и интелигент Андрей Василев, Иванка Миткова.
Първото училище в селото е открито през 1884 г. като начално с лични средства, дарени от кмета на село Борима – родолюбеца Цачо Маринов Цачев. От 1930 г. то прераства в основно.
Основите на новата училищна сграда се поставят през 1939 г. За построяването ѝ предварително били събирани средства в образувания за целта фонд „Училищен“. Населението масово помагало в строежа с труд и материали
През учебната 2006/2007 г., носещото името на Васил Левски училище, става първото средищно в община Троян, като събира децата от селата Голяма Желязна, Старо село, Борима и Дълбок дол. Днес то разполага с компютърна зала с 10 работни места, а добрата интернет свързаност осигурява на ученици и учители възможност за работа с най-съвремнни учебно–технически средства.
Всяка година на Петковден, в последната събота и неделя на месец октомври, се провежда Боримският панаир. От 2014 г. НЧ ,,Напредък -1908 г.‘‘ съвместно с Кметство с.Борима организират в селото Празник на животновъда, на който се събират цялото население  и всички потомствени боримци от близко и далече.

 

Бележити личности:

 • Васил Марков – журналист, автор и водещ на предавания на БНТ;
 • Венчи Генчева Сиромахова – оперна певица, дългогодишна солистка на операта в Хавана, Куба, телевизионна водеща;
 • Дочо Боджаков – кинорежисьор и сценарист, член на УС на БНТ, лауреат на няколко филмови награди;
 • Милчо Кацаров – басист на група LZ;
 • Минко Акимов Райковски – патриот, политик, търговец, основател на „Троянка“ АГ, „Орион Райковски“ ГМБХ, народен представител, концлагерист след 1944 г.;
 • Минко Кинов Райковски – полиглот, преводач, дългогодишен член на квартет „Армейска Песен“;
 • Найден Бороджиев – оперен певец, тенор, дългогодишен солист и ръководител на операта в Бургас;
 • Тодор Тодоров (р. 1946) – български офицер, генерал-майор;
 • Цачо Маринов Цачев – патриот, филантроп, кмет на Борима, основател на първото училище в селото през 1894 г.;
 • проф. Цачо Цачев (внук на Цачо Маринов Цачев, основател на училището) – професор към УАСГ(ВИАС), специалност-водоснабдяване и канализация, заместник министър на „Строежите“, автор на научни книги и трудове
 • Цветан Грозев – актьор и активен читалищен деятел, основател на празника на Боримската снаха.
 • Андрей Василев – емблематична личност за Борима –родолюбец ,учител/бивш директор на училището/ и поет
 • Виолета Цветанова Грозева – поетеса
 • Владина Цекова – осъществила  и заедно с екип на БНТ подготвила няколко филма за училището в селото в предаването „Пътеки”.
 
 

Интересни истории из живота на селото:

...Две истории от книгата „Шапка на тояга” на Андрей Василев:
Живели в Борима дядо Христо и баба Цона. Синът им със семейството си отдавна се бил преместил във града и те сами карали старините си. Все още смогвали да гледат кърската работа, сговаряли се помежду си. Но с напредването на годините започнали сериозно да се безпокоят за староста: докато са живи и двамата ще се гледат някак един друг, ами после?
На това бързо направила сметка баба Цона.Веднъж  тя рекла:
- Като умре единият от нас, аз ще ида при наш Петра ,да ме гледа.
Дядо Христо разбрал намека и и спокойно отговорил:
- Гледай само да не идеш преди мен при Свети Петра,че тогава няма да ти трябва наш Петър...
 
 
На бай Минко Николов, известен боримски зевзек, му се родило внуче.
При това – момче! Радост голяма! Събрали се една вечер у тях със сватовете си, да се разберат как да го кръстят. Разговаряли дълго. На всекиго се искало неговото име да подновят. През цялото това време бай Минко си мълчал. Обадил се съвсем накрая:
-Както искате го кръстете, нямам против, само Минко да го викат.
И така наистина станало.
Последна промяна: 11:42, 23 Януари 2024
Разглеждания: 7985

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook