Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Кмет:  Мирчо Мирчев

06960/ 322
GSM: 0885/ 880 449

belish@troyan.bg

 

Обща информация:

Китното село Белиш се намира едва на 3,5 км. от Троян. Според последните данни в него постоянно живеят 106 човека. Състои се от 4 махали – Селището, Нова махала, Ангелска и Маргатина.  

Мястото е изключително живописно, екологично чисто, с прекрасен изглед към Балкана и разнообразна флора и фауна. Вилите в околността предлагат на посетителите си планинска прохлада през лятото и уютна топлина през зимата.

В селото функционират няколко дървообработващи цеха и няколко големи кравеферми.

Празникът на селото се отбелязва през последната събота на м. май в най-високо намиращата се махала „Маргатина“. Легенда разказва, че махалата носи името си от  две хайдутки –  Марга и Тина, които са били  членове на въоръжената съпротива срещу османците.

В районът на с. Белиш са открити дарове от тракийско могилно погребение, датирано от  XVIII – XVII в. пр.н.е., които се съхраняват в  Националния исторически музей.

Сегашното село може да проследи историята си около 400 години назад във времето. В една от махалите, наричана тогава „Ковашка“, а сега „Нова“ са били изработени част от оръжията за априлското въстание, но за съжаление воденицата, където Левски е крил оръжията си е разрушена и само воденичните камъни говорят за местонахождението й.

 

В селото има два храма:

Църквата „Св. Дух“ е изградена на мястото на по-стари черковни постройки от 1939 година. Първоначалният строеж на Никола Влайков от Габровско се срутва и сегашната църква е втората на това място. Материалът е тухли, а не камъни и е възкресен средновековният еднокорабен план с полусферичен свод. Иконите са рисувани от К. Йорданов през 1968 година и за техни модели са послужили образите в катедралата “Св. Александър Невски” – София. През 2010 г. е издигната малка камбанария на покрива на храма и са монтирани две нови камбани.

На 19 октомври 2014 година Негово високопреосвещенство Ловчанският владика Гавриил освещава параклиса „Рождество Богородично”, който е построен с дарения на местни бизнесмени. Двете големи икони и външните надписи са дело на троянския художник Стефан Мичев.

 

Именити личности:

  • Христо Радевски (1903 – 1996) – български поет, публицист, мемоарист
  • проф. д-р и.н. Минко Минков (1928 – 2005) – български икономист, социолог и демограф

 

Последна промяна: 12:59, 8 Ноември 2023
Разглеждания: 2295

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook