Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Кметски наместник: Теменужка Пелова-Зунева

06963/ 23-98
GSM: 0885/ 880 442

balkanec@troyan.bg

Балканец е планинско селце без изход, намиращо се на 5 км. от гр. Троян. То е началната точка на прохода Троян-Кърнаре. Разположено е в долината на малката рекичка Кнежа, приток на р. Бели Осъм. Населението е  българско, около 200 човека.

Село Балканец посреща гостите си с думите ,,Дух и природа“ – да, така е, тук все още се чувства силният балканджийски дух, а природата е създала едно истинско райско кътче. Ако търсите красота, спокойствие и живописна природа – това е вашето място. Целогодишно настаняване е възможно както в няколко къщи за гости в самото село, така и в някой от хотелите в близкия туристически комплекс ,,Беклемето“, където през зимата има прекрасни условия за ски.

В близост до селото се откриват останки от древен римски път, построен от император Траян. От тук тръгва и отрядът на ген. Павел Карцов по време на Руско-Турската война през 1878 г., за да премине в Южна България. В Балканец се намира и  първият монумент, издигнат в памет на руските воини, загинали при преминаванто на Троянския проход по време на Освободителната война. Издигнат е на мястото, където са погребани 13 руски войници. Край него е оформен малък парк.

Традиционно на Еньовден (24 юни) в местността ,,Айдушко сборище“ се провежда Празник на билките, планината и туризма, включващ богата концертна, танцова и конкурсна програма. Според народните вярвания от този ден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най–голяма лечебна сила, особено по изгрев слънце. Набраните за зимата билки трябва да са "77 и половина"  – за всички болести и за "болестта без име". Съществува и поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък.

Последна промяна: 12:54, 8 Ноември 2023
Разглеждания: 2170

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook