Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Информация за община Троян

Информация за община Троян

Добре дошли в Троян.

Един различен български град, който не само пази духа и традициите на балканджиите, но и е отворен за новото и креативното.

Красиво разположен в полите на Стара планина, Троян е център на селищна система от 21 села, с обща площ  от 893 кв. км. По данни на ГД „ГРАО“ към 15.09.2020 г. населението е 32125 жители. Благоприятното географско положение на Троян (едва 160 км. от София и около 120 км. от Пловдив) и добре поддържаните шосейна и железопътна мрежи създават условия за установяване на отлични транспортни връзки с останалата част на страната, а близостта с Троянския проход осигурява възможност за лесна и бърза комуникация и трансфер на пътници и стоки между Северна и Южна България.

Защо Троян?

Община Троян предлага  добри условия едновременно за почивка и за бизнес.

Днес градът е национален център на занаятите, дървообработването, мебелното производство, шивашката промишленост и фармацията. Общината традиционно поддържа най-ниско ниво на безработица в областта, местните данъци и такси са под средното за страната ниво, работи се активно, за да бъде предложено възможно най-добро и съвременно административно обслужване на гражданите и бизнеса. Троян е правилното място за предприемачи, търсещи стабилност и сигурност, отзивчивост от страна на местната власт и висококвалифицирани кадри.

Общината е атрактивно място за туризъм, което предлага добри възможности за почивка и развлечение. Прекрасното съчетание от природни ресурси - топла минерална вода, близост до Национален парк ,,Централен Балкан“  и чист въздух, създават условия за пълноценен отдих през цялата година. В допълнение, съхраненото културно-историческо наследство и разнообразната празнична и фестивална програма превръщат града в място, което си струва да посетите.

За утвърждаването на Троян като туристически и културен център допринасят уникални за страната културни организации и институти – Музеят на занаятите в Троян, Националното изложение на художествените занаяти и приложните изкуства в Орешак, Природонаучният музей в с. Черни Осъм. Троян предлага на своите гости запомнящи се гледки и преживявания - разходка във времето, започваща от римската крепост ,,Состра“, през красотата на Троянския манастир и прекрасните възрожденски църкви, пръснати из селата, до арт инсталации и графити, с които да снима се съвременният турист.

 

За да планирате по-добре почивката си и да научите повече за туристическите атракции в общината, посетете www.visit.troyan.bg

Но най-големият капитал, с който разполага общината, са нейните жители - хора с предприемчив дух, които не спират да търсят нови възможности за развитие.

Троян е родно място на  доказали се в своята област хора на науката и спорта, популярни артисти, музиканти и журналисти.

Живеем в град, който не спира да се развива и променя, град с богата история и динамично настояще, който използва пълноценно своя потенциал – природен, икономически, човешки.

За нас ще е удоволствие да ви посрещнем в Троян!

8 неща, които (може би) не знаете за Троян:

  • Троян е родно място на редица бележити българи – първият български социолог Иван Хаджийски, известният български учен акад. Ангел Балевски, философът проф. Цочо Бояджиев, карикатуристът Милко Диков, телевизионният водещ Сашо Диков, актрисата Аня Пенчева и много други.
  • Античният път ,,Виа Траяна“, от който и до днес са запазени останки на територията на общината, е най- дългият римски път в страната.
  • През 1871 г. Васил Левски основава единствения в страната монашески революционен комитет в Троянския манастир.
  • През 1911 г. светва първата електрическа крушка и Троян става третият град с електричество в България, след София и Пловдив.
  • Температурата на минералните извори варира от 18° до 57° C и топлите минерални басейни могат да се използват дори и през зимата.
  • В курортен комплекс ,,Беклемето“ се намира най-добрата писта за биатлон в България.
  • В общината се намират две уникални за страната училища – Националната гимназия за приложни изкуства ,,Проф. Венко Колев“ (Троян) и единственото в България училище за планински водачи – СОУ ,,В. Левски“(с. Черни Осъм)
  • Над 100 билки слагат монасите от Троянския манастир в специалната ракия, която приготвят по тайна рецепта.

 

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook