Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Църква „Възнесение Господне“

Църква „Възнесение Господне“ 

Църквата „Възнесение Господне“ („Св. Спас“) се намира в малкото троянско селце Калейца, само на 7 км. северозападно от Троян. Построена е през 1859 година и подобно на много църкви от този период е вкопана в земята. През 1877 г. по време на Руско-турската война става жертва на пожар, но след възстановяването на селото е ремонтирана с дарения, направени от местните жители.

Северните и южните врати на олтара, подиконните табла, апостолският фриз, кръстът и венчилката са дело на майстор от тревненската школа.

Големите икони в църквата не са подписани, но според преданието са рисувани от “Наум от Кичево” (един от братята-зографи Ненчо и Наум Илиеви от с. Селце, Дебърско, преселили се в Ловеч през 1870 г.) Други изображения са дело на Пенчо х. Найденов, работил по изписването на много църкви в региона. През 2011 г. троянският иконописец Мирослав Вълев работи по възстановяване на иконата ,,Цветоносие Христово“.

През 2011 г. с дарения на местни фирми и финансова помощ от държавата е реконструирана и камбанарията на църквата.

Понастоящем, храмът е действащ само на големи религиозни празници. Посещение може да се организира като се подаде заявка в кметството на тел. 06967/ 23 20.

 

Последна промяна: 11:56, 15 Януари 2021
Разглеждания: 421

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook