Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Църква „Св. Иван Рилски“

Църква „Св. Иван Рилски“

"Свети Никола" е скит на Троянския манастир,  разположен на около километър югоизточно от него, на западния склон на връх Иван дял (1046 м.) в Троянска планина, част от Средна Стара планина и на километър североизточно от село Черни Осъм, на 10 км по асфалтов път югоизточно от Троян и на 30 мин. пеша по камениста пътека над Троянски манастир в мах. Миленча.

Скитът е основан през 1785 г. от игумена на Троянския Манастир Паисий, а е възобновен в сегашния си вид през 1812 г. През периода 1794-1869 г. в него се е помещавало килийното училище на Троянския манастир. Скитът представлява комплекс от черква, жилищни сгради и аязмо с лековита вода.

Черквата е построена през 1812 година, а новите жилищни постройки – между 1950 и 1960 г. от архимандрит Йосиф Минков. Скитът притежавал забележителен фино резбован иконостас, дело на майстори от Самоковската резбарска школа, който в момента се съхранява в Троянския манастир.

В манастирския двор е гробът на хайдут Велко от Шумен, починал от раните си през 1848 година.

Скитът е обявен за паметник на културата, но понастоящем не е в добро състояние и предстои да му бъде направена цялостна реконструкция.
Въпреки това, изкачването към него представлява туристическа атракция. Към скита води добре проходима горска пътека, изпъстрена с оригинални табели и забавни надписи върху камъните. Местността около него е и прекрасно място за пикник и разходка.

 

Последна промяна: 14:05, 19 Януари 2021
Разглеждания: 441

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook