Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Църква „Св. Архангел Михаил“

Църква „Св. Архангел Михаил“

Първият обществен строеж в с. Врабево, направен след Освобождението, е този на църквата "Св. Архангел Михаил". Тя е построена с доброволния труд на местното население под ръководството на прочутия тревненски майстор на мостове и църкви Павел Колев. Ентусиазмът на строителите е толкова голям, че строежът на храма отнема едва осем месеца. Църквата е осветена и тържествено открита от Ловчанският епископ Партений на 8 ноември 1891 г. и е наречена ,,Св.Архангел Михаил“. На тази дата и до ден днешен се празнува съборът на селото.

Храмът е разположен в центъра на селото на площ около 200 кв. м. Постройката продължава традицията на храмовете строени от фугиран камък. Сводът се крепи на 6 каменни колони. Състои се от 3 части - арктика, средна и олтар. Между средната част и олтара се намира иконостасът с три реда икони. Четирите големи икони са дело на Рачо Тихолов от Габрово, а другите са рисувани от иконописци от тревненската школа. Царските двери са резбовани, като на тях са изобразени библейски сюжети – образите на Архангел Михаил и Божията майка. През 1998 г. на външната стена на църквата, над входа, е поставена голяма мозаечна икона на Св. Архангел Михаил. В дясно от църквата се издига днешната масивна камбанария. Тя е двуетажна, изградена с камък и тухли.

Голяма заслуга за обзавеждането на храма има неговият пръв свещеник - отец Христо Калоферски, ученик на даскал Ботю Петков, бащата на Христо Ботев, който е ръкоположен лично от Иларион Макариополски.

На празници в църквата се извършват богослужения, а в други дни може да бъде посетена след заявка в кметството –тел. 06954/ 22 33.

 

Последна промяна: 12:01, 15 Януари 2021
Разглеждания: 568

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook