Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

НЧ „ПРОСВЕТА-1905 г.“ – с. Дебнево

НЧ „ПРОСВЕТА-1905 г.“ – с. ДЕБНЕВО:

           НЧ „Просвета-1905г.“ е създадено на 1 януари 1905 г. от група ентусиазирани млади хора – Калчо Петров Даскалов – Консулов /председател/,Стойчо Попов /подпредседател/, Стоян Матев Бояджиев /деловодител/, Стефан Ковачев /касиер/ и Цонко Йонков /библиотекар/.

        То е утвърден културно – просветен център, който вече 115 г. осветлява духовността на хората, запазвайки традициите и изграждайки дейността си в съответствие със съвременните условия и интереси на обществото. В читалището функционират следните художествени състави: вокална група, танцова трупа, детски театър, които имат изяви и извън читалищната сцена. В рамките на програмата „Лято здравей“ през летните месеци ежедневно са реализирани през годините разнообразни дейности с децата, учениците и младежите: забавни летни четения, разговори и дискусии на различни теми, рецитаторски конкурси, работа в творчески ателиета – литературно, за художествени занаяти, за изобразително изкуство, театрална работилница, провеждане на излети в околностите на селото, спортни състезания, екскурзии. Читалището е организатор и домакин на всички общоселски чествания по повод на общонационални празници и празници от местно значение. Всяка пролет се провежда Рецитаторски конкурс „ Николай Петев „ посветен на българската поезия и на България. През м. август ежегодно най – значимото читалищно мероприятие бе традиционният Летен празник“ Заедно за един по – чист, по – добър, по – весел свят“,

който радва гостите и жителите на селото с пъстротата на множество изложби, с интересните конкурси и състезания, с изявата на талантите на Дебнево.

           Библиотечно – информационната дейност е основна дейност в читалището ни.

Библиотечният фонд се състои от над 11 300 т. литература. През последните години чрез проекти и дарения са набавени много книги, които са описани в Инвентарната книга на читалището, както и в софтуерния продукт АБ – автоматизирани „библиотеки.

През годините сме били абонирани за: вестник“ Троянски глас“, „Троян 21, „Словото днес“ – седмичник на Съюза на българските писатели“, Списанията „Читалище“,

“Естрада“, „National Geographic“, Жената днес“ и т.н.

        Събора на селото се провежда през последната седмица на м.октомври, около Димитровден. На този ден българи, турци и роми празнуват заедно и се веселят. Така е било през годините, така ще бъде и за напред.

        Културните паметници в Дебнево са:

  • Средновековна крепост „Калето“
  • Паметник, издигнат в чест на загиналите участници в Балканската,

Междусъюзническата, Първата и Втора световни войни, който се намира в двора на църквата“ Св. Св. Параскева“

 

 

Последна промяна: 11:36, 5 Януари 2021
Разглеждания: 919

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook