Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

НЧ „Напредък“ – с. Борима

НЧ „Напредък“ – с. Борима:

Читалище „Напредък“ е основано на 10.01.1908 г. от будните боримци: Добри Калев Райковски /учител/ председател на читалището, Лалю Стойнов Балевски /касиер/, Илия Бочев Коларов /деловодител и библиотекар/, Пенка Станева /учител/ член на настоятелството, Витка Попова /учителка/ член на настоятелството, Вълко Маринов Станев /фелдшер/ член на настоятелството и активните членове на читалището: Минко Генов, Георги Цанов, Тодор Цочев, Минко Дудев, Марин Тодоров, Цочо Дочев Керкенезов, Петко Бочев Пъдевски, Димитър Цанов, Петко Димитров и Банчо Цочев. В същата година се полагат основите на читалищната библиотека от учителя Добри Калев, който дарява личната си библиотека. Първата изява в читалището е била комедията „ На бърза ръка“.

През 1915г народни читалище „Напредък“ се слива с дружество „Пробуда“ и избира ново настоятелство.

По времето на първата световна война духовната дейност в Борима запада.

През 1920г. са възстановени старите традиции за театрална самодейност, изнасят се беседи, правят се реферати. През 1922г. за първи път се е състоял първия есенен панаир на църковния празник „Петковден‘‘. 1929-1930-1931г. е завършен общинския дом. В плана на сградата не е включен читалищен салон, но будната интелигенция начело с учителите Стойно Лалев Балевски и Тодор Гечев Сеизов –първите боримци с педагогическо образование, началника на телеграфо-пощенска станция Христо Маринов, Никола Гечев Сеизов и други успяват да убедят общинските съветници допълнително да се включи и читалищен салон с двеста и двадесет места, с балкон и малка гримьорна. Това е бил най-новият модерен салон в околията и при откриването му са дошли запалени културни дейци, с файтони чак от Ловеч, Троян и околните села. Открива се широк друм за театрална и певческа дейност.

Преди построяването на салона представления са изнасяни в старото училище, като за завеса е служела тъкана черга. Първото представление в новопостроения салон е изнесено от троянската театрална група при читалище „Наука“ – комедията „Женитба“ от Гогол, а боримските самодейци изнасят „Многострадалната Геновева“. Първите жени артистки са: Велика Цачева, Мария Стойкова и Пена Банчева.

1933г е закупен първият кино прожекционен апарат за читалището.

1934г. е закупен радиоапарат в читалището и е организирана лятна детска градина.

1938г. се създава духовата музика към читалището от следните наши съселяни: Дочо Маринов Банковски, Найден Тодоров Цочев, Стефан Иванов Стефанов, Съю Георгиев Съев, Колю Магунски, Цочо Райковски, Колю Гечев и Христо Паймаков.

През 1944г. нараства ентусиазма на всички. Читалището организира седенки, литературно –музикални програми, сценки и пиеси, навсякъде се е изпълнявал девизът „Влез във всеки дом“.

През периода 1946-1953г. се създават традиции в читалищната самодейност. В основата и са новопостъпилите учители: Андрей Нейчев, Мария Пиронска, Недка Попова, а по-късно и Андрей Василев.

В театралната самодейност се изявяват Бочо Илиев Цочев, Цочо Керкенезов, Мария Христова, Недка Куревска, Ненко Христов, Генчо Сиромахов, Пена Нейчева, Иванка Воденичарова, Пена Минкова Илиева и др. Играят се пиесите: „Пленникът от Трикери“, „Чумави“, „Боряна“, „Албена“ и др. Пиесите се играят и в съседни села. Режисьор и читалищен деятел по това време е Христо Цочев – Графа. Неуморен в дейността си и като режисьор постановчик и като читалищен секретар.

По негово време театралната дейност бележи своя апогей. По-късно читалищен секретар става Кръстю Марински, който продължава театралната традиция. Гримьор на артистите е Петър Василев Марков.

През 1952-1953 год. се сформира четиригласен хор от 120 човека под ръководството на Найден Бороджиев. Така се поставят основите на хоровата дейност, която по-късно Никола Власковски продължава в периода 1973,1979год. с тригласен смесен хор.

Тук е момента да отбележим, че през 1980г. се организира празник на боримската снаха по идея на Цветан Грозев, който се празнува 7 поредни години. През 1983г. за пръв път по идея на секретар – библиотекаря Димитрина Димитрова се провеждат мартенски дни на културата, на които на сцената на читалището се изявяват наши и чужди читалищни самодейци. Не по-малко интересно за тези, които не знаят е участието на наши боримци във филми от киностудия Бояна, а по-точно участието на Цветан Грозев във филмите на Дочо Боджаков и на кинорежисьора Неделчо Чернев: „Фалшификаторът от черния кос“, „Ти, Който си на небето“, „Памет“ и др. Незабравима ще остане срещата с творческия колектив на филма „Капитан Петко войвода“ в Борима, която се превърна в празник на селото.

Председатели през годините на читалището Андрей Нейчев, Найден Банчев Краев, Нейчо Тодоров Иванов, Никола Власковски, Цветан Нейчев Грозев, Иван Христов Георгиев, Андей Василев Андреев, Стоян Банчев Стоянов, Пенка Минкова Минкова, Невена Паймакова, Венета Тодорова Дудева, Григор Трифонов Грозев.

Секретар-библиотекари през годините: Христо Цочев /графа/, Колю Караколев, Цона Бодцакова, Цветан Грозев, Кръстьо Марински, Пенка Димитрова, Димитрина Димитрова, Айлин Такалова, Пенка Минкова, Марио Бояджиев.

През 1976г. се основава женска певческа група с ръководител Димитрова в състав: - Димитрина Димитрова, Пенка Цонева, Ценка Стоянова, Николина Нейева, Тотка Троанска, Веса Тонева, Радка Райковска, Пена Стафунска, Ашка Терзова, Кадушка Шукриева, Анета Попова, Галина Съева, Малина Костова, Венка Георгиева, Недка Куревска, Иванка Ангелова Иванова/Г. Желязна/ и Кунка Балева.

Певческата дейност върви успоредно с театралната. Освен певческата и театралната дейност към читалището е съществувал и фотокръжок с много изяви като най-известен си остава Мустафа Асов /Мурю/.

Кръжока по художествено слово, който и до момента е действащ. Клуба на младите танцьори с ръководител до момента Радослав Бачевски. За участието си през годините самодейците и читалището ни са получавали стотици награди, като най-забележителна ще остане наградата на Министерство на културата орден Кирил и Методий първа степен. Получен с указ №568 от 21.02.1984г. за дългогодишна активна народополезна културно-просветна дейност и във връзка с 75 години от основаването му.

 

Информация за читалището:

В момента НЧ „Напредък – 1908г.“, с. Борима работи заедно с:

 • Женска певческа група
 • Детска вокална група „Боримски звънчета“
 • Юношеския танцов състав „Боримски огън“
 • Кръжока по художествено слово
 • Група за хумористични скечове

Организира и провежда следните празници:

 • 21 януари – Бабин ден
 • 19 февруари – литературно четене и витрина в памет на Апостола на свободата
 • От 1 до 7 март – Мартенски дни на културата в село Борима, които задължително включват тържествен концерт по случай Деня на самодееца и Баба Марта, концерт по случай Националния празник на България. В тези дни каним самодейни състави от съседни читалища.
 • Великденски концерт
 • Юли месец – Празник на животновъд /празник на селото/
 • 1 ноември Ден на Будителите
 • 21 ноември – Ден на християнското семейство
 • Декември – Коледен концерт
 • 24 декември – Коледуване
 • Участия на женската певческа група във фестивали в България и извън страната.
 • Множество литературни витрини и литературни четения в библиотеката по повод на знаменити личности.

Паметници в село Борима:

Паметник на местността Урсел издигнат в чест на петима убити партизани от отряда Христо Кърпачев.

Паметна плоча на къщата на опълченеца Марин Петков Банковски.

Бюстпаметник на Васил Левски в двора на училището.

 

 

 

 

Последна промяна: 10:58, 5 Януари 2021
Разглеждания: 590

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook