Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

НЧ „НАПРЕДЪК-1900 г.“ – с. Дълбок дол

НЧ „НАПРЕДЪК-1900 г.“ – с. ДЪЛБОК ДОЛ

 

На 08.10.1900 г. седемнадесет ентусиасти-учители и по-будни селяни от село Дълбок дол полагат основите на  читалищното дело. За председател е избран Лалю Бояджиев от град Троян /1900-1908 г./ Първоначално читалището се е помещавало в една стая построена специално за тази цел от Цочо Узунов, а по-късно в стая от общинския хамбар. Като салон е служил коридорът на старото училище, а завесата била домашно тъкана черга. Първите представления са: "Многострадална Геновева", "Хъшове", "Към пропаст", "Нещастна фамилия". В началото женските роли се изпълняват от мъже.

Наред с читалището към него още в първите дни се изгражда и библиотека. Първите книги били подарени от учители и родолюбиви дълбочани. В последствие книжният фонд се увеличавал чрез приходи от театрална дейност, томболи, дарения. За кратко време читалището става огнище за активен културен живот. Постепенно дейността се обогатява със създаване на хор - 1928 г. и духов оркестър - 1930 г. Под ръководството на Васил Събчев, съвместно с училището се поставят няколко оперети. С постановките се обикалят околните села.

Широката разнообразна дейност на читалището извиква необходимост от специална сграда и в 1934 г. в заседание на ръководството от 25 май се взима решение за започване на строителство. Създава се инициативен комитет и започва събиране на средства за изграждане на двуетажна сграда с площ от 702 кв.м., в която ще се помещават читалището, общинския дом и кооперацията. Огромна помощ оказват хората от селото с доброволни вноски и безвъзмезден труд. Дълбочани се отказват от застраховката си - 80 хиляди лева, дадена им заради сериозни поражения нанесени на реколтата от поройни дъждове. Всяко домакинство дава по 24 трудови дни на строежа. Само за три месеца - от 18 август до 20 ноември 1935 г. сградата е издигната и покрита. Откриването на читалищния дом става с пиесата "Бунтовници" на Димитър Гимиджийски от Троян.

От 1936 г. ръководител на театралния състав е Марко Калчев, който в по-късно време изкарва едномесечна театрална школа в Тетевен. През 1937 г. се създава танцов състав. През 1951 г. се закупува киномашина. В определен период от време към читалището действат хор, две вокални групи,театрален състав,танцов състав и духов оркестър.

През 1980 г. читалищния салон е ремонтиран и сцената е разширена. Същата година подслучай своята 80 годишнина и дългогодишна народополезна дейност читалище "Напредък" е наградено с орден "Кирил и Методий"- втора степен.

В днешно време към читалището има действаща вокална група, която участва в конкурси и фестивали на регионално и национално ниво и печели много награди. Организирано се отбелязват всички традиционни празници в календара и знакови събития за местната общност и региона.

Библиотеката разполага с над 4500 тома художествена и специализирана  и краеведска литература. Редовно се снабдява с нови и интересни книги. Към читалището има и етнографска сбирка.

Паметници на културата:

Към 1990 г. в селото има регистрирани 42 къщи-паметници на културата, 2 паметни плочи, 4 паметника, 2 порти и огради, 3 чешми-паметници, църквата "Св.Архангел Михаил".

Паметникът на загиналите във войните-1885,1912,1913,1915-1918 г. е построен през 1980 г. и е дело на скулптура от село Калейца Иван Варчев.

Последна промяна: 11:36, 5 Януари 2021
Разглеждания: 554

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook