Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

НЧ „ИСКРА – 1898 г.“ – с. Калейца

НЧ „ИСКРА – 1898 г.“ – с. КАЛЕЙЦА:

Читалище „Искра” е сновано на 22.02.1898 г. от Цочо Топалов, учител в Казанлък и читалищен деец в казанлъшкото читалище. Със завръщането си в Калейца  той създава организацията и заимства името ѝ.

През годините в читалището са съществували театрален състав, певческа дамска група, оркестър „ Наздраве“, младежки танцов състав „ Лобица“; временни формирования на деца и младежи по поводи или празнични чествания.

От двадесетина години се практикуват ежегодно обредните празници с участие на деца- коледуване и лазаруване, подготовка и представяне на любителска детска театрална постановка. Традиционно са  организирани от читалището общоселски тържества – Коледа, Великден, Спасовден. През последните две поредни години бе създаден и утвърден и Празник на гъбите и гъбарите (идеята е да стане традиционен за селото, но поради  създалата се епидемиологична ситуация през 2002 г. той не бе проведен).

Друга  важна част са дейностите, включващи основно деца, като: изграждане и маркиране и последващо поддържане  на еко- пътека до връх „Калето“,  трасиране на  пътека до местност „Трифонова усойна“, детски работилници за изработване мартеници и коледни играчки, провеждане на детски летни кино вечери.  Ежегодни, без изтичащата година, са летните литературни вечери в къща „Ламар”.

Няколкократно, като съпътстващи Спасовден, бяха организирани изложби на творци от селото с представяне на части от творчеството им; представяне на макети на  „Родословно дърво на рода….”. През последните години към читалището няма действащи самодейни състави.

Последна промяна: 11:36, 5 Януари 2021
Разглеждания: 472

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook