Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Първо издание на TroyanRun ще се проведе на 29 юли

21
Юли
2023
Първо издание на TroyanRun ще се проведе…

Първо издание на TroyanRun ще се проведе на 29 юли

Сдружение „Троян в бъдещето“, заедно със Сдружение „Клуб по ориентиране Хемус“, стартира проект за провеждане на състезание по планинско бягане в Троянския балкан. Състезанието е естествено продължение на станалия емблематичен крос „По стъпките на Левски“, провеждан на 18 февруари. TroyanRun се организира и провежда с подкрепата и на Община Троян.

Начална дата: 29.07.2023 г. | Бегови дистанции: 10+D280, 15км+D340 и 24+D920. Разработени са трасета с по-висока степен на трудност от 42 км и 68 км+D1945, които ще бъдат включени в състезанието за следващата година.

Трасетата за това първо издание предлагат различни степени на трудност, за да могат да се включат както професионалисти, така и по-широк кръг от спортуващи - любители на бягането и планината. Трасетата на това първо издание ще бъдат разделени в три бегови дистанции: 10км+D280, 15км+D340 и 24км+D920. Беговите маршрути са с красиви, панорамни гледки. От Янчова и Караджунска могила се разкриват зашеметяващи гледки към централното алпийско било на Стара планина - от вр. Русоватец през Марагидик и връх Ботев, Кръстците и Купените, вр. Левски, чак до вр. Вежен. Ясно очертано и живописно се виждат ридовете с подстъпите към билото Средни дял, Глоговец, Зорнов рът, Чемериката, Гребена, Полянци, Зелениковец. На югозапад се отваря прекрасен изглед към с. Балканец, с. Терзийско, с. Балабанско и гр. Троян. Това е един слабо познат, но пък много красив туристически маршрут. Пътят минава през Данов кладенец, за който се знае, че не пресъхва и при продължителна суша и туристите могат да утолят жаждата си в знойния ден.

Изборът на трасе не е случаен. Маршрутът е набелязан като част от идеята за реализиране на един по-голям проект по разкриване на нови факти oт житейската мисия и бит на Васил Левски в Троянския край. В резултат на извършените изследователски и проучвателни дейности от страна на Общински комитет „Васил Левски“, относно пътя, по който е минавал Апостола от Южна България през Балкана до Орешак, е изяснен маршрутът, част от който е и настоящето трасе. Фактите показват убедително, че Апостола е минавал по най-безопасния зимен маршрут през Балкана от север, а именно в отклонението от централното старопланинско било при вр. Лепенят към х. Чучул и по рида през Янчова могила, Караджунска могила, Поленици, Садината, мах. Хасъмска – Троянски манастир.

Повече любопитни факти и информация за организацията и програмата може да прочетете на: https://www.troyanrun.com/.

Последна промяна: 14:28, 1 Август 2023
Разглеждания: 349

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook