Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Фестивалът за улични изкуства 6Fest в Троян обяви двудневната си програма

19
Авг
2021
Фестивалът за улични изкуства 6Fest в Троян…

Първото издание на фестивала за улични изкуства 6Fest в Троян ще представи двудневна програма с концерти, огнени спектакли, куклен театър и съвременен цирк на 4 и 5 септември. Входът е свободен, а събитията ще се състоят на площад “Възраждане”.

6Fest е мултижанров уличен фестивал, който през 2017 и 2018 г. се провежда в Габрово, а от 2019 г. - в Пловдив като част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата и от Културния календар на града. Още в първите си години 6Fest обявява концепцията си за пътуващи издания, каквото е и предстоящото в Троян - осмо в историята на фестивала.  6Fest Троян 2021 се провежда със съдействието на Община Троян.

Троянци и гостите на града ще могат да се потопят в магията на съвременното цирково изкуство заедно с артистите на кокили, клоуните и мимовете на Пътуващ театър “Скрин” (София, Перник). Очакват ни два циркови пърформанса, в които активно участие ще може да вземе и публиката. Театърът ще представи и кукленото представление “Голямото жабешко пътешествие”, подходящо за детска и семейна аудитория. 

И в двете фестивални вечери ще гледаме огнени спектакли. На 4 септември огнена група “Ignis” (София) ще представи “Огнена магия” - спектакъл, в който чрез различни техники и инструменти артистите ще ни пренесат в света на огъня и магичните същества. На 5 септември огнена група “Black Fire” (Габрово) ще изиграе “Прераждане от мрака”. “Black Fire” е една от младежките огнени формации в България, участва и в първото у нас фестивално издание с улични огнени спектакли, реализирано от 6Fest през 2020 г. в Пловдив.

Програмата на 6Fest включва и четири концерта. На 4 септември първи на сцената ще излезе Алек Кирев - един от младите български музиканти, който прави авторска музика в стил инди/ инди поп. В Троян ще представи както свои песни, така и кавъри на популярни парчета. Първата фестивална вечер ще завърши с “Луда латино нощ” - нажежаващ страстите танцово-китарен спектакъл с участието на китариста Радослав Талев, вокалите Ваня Талева и Виктория Гергова от Габрово и танцова формация “Mariposa” (Пловдив). Спектакълът е базиран на популярната латино музика със силно китарно присъствие, атрактивни танци и песни и активното участие на публиката, която е добре дошла да се включи в ритъма на кубинската нощ. Радослав Талев е концертиращ китарист със собствена музикална школа “Звезди в аванс” в Габрово заедно с Ваня Талева. Пловдивската група за кубинска салса “DS Mariposa” е създадена преди 9 години от хореографката Виолета Чалъкова.

Във втория фестивален ден 5 септември Константин Кучев ще изнесе специален концерт за деца и родители. Константин е музикант и композитор, автор е на детските албуми “Кой живее в микрофона” и “Косе - Босе”, съавтор на поредицата “Вълшебни песнички”. Носител е на наградата на "Музикаутор" за млад автор и за най-добра авторска песен за 2018 г. Концертите му за деца и родители са интерактивни, като в тях участва и публиката.

Фестивалът ще бъде закрит с концерта на "ДевиРа" и “Основно Ветрове”. "ДевиРа" са сестрите Боряна и Йоана Апостолови - фолклорни певици и инструменталисти, които по свой уникален начин претворяват фолклорите на България, Иран, Африка, Индия, Корея и много други. "Основно Ветрове" са музикантите Петър Йорданов - Бъни - хенгдръм, рафдръм, диджериду, бас, перкусии, и Константин Кучев - вокал, цигулка, хърди-гърди, индийски ситар.

 

 

ПРОГРАМА

Троян, площад "Възраждане"

4 септември 2021, събота

 

17:00 - 18:00

Цирков пърформанс - клоуни и мимове

Пътуващ театър “Скрин”

 

18:30 - 19:30

Концерт

Алек Кирев

 

20:00 - 20:30

Огнено шоу “Огнена магия”

Огнена група “Ignis”

 

21:00 - 22:00

“Луда латино нощ”

Танцово-китарен латино спектакъл

Радослав Талев, Ваня Талева и танцова формация “Mariposa”

 

5 септември 2021, неделя

 

11:00 - 11:45

“Голямото жабешко пътешествие”

Куклено представление

Пътуващ театър “Скрин”

 

17:00 - 17:50

Детски концерт

Константин Кучев

 

18:30 - 19:30

Цирков пърформанс - кокили

Пътуващ театър “Скрин”

 

20:00 - 20:25

“Прераждане от мрака”

Огнен спектакъл

Огнена група “Black Fire”

 

21:00 - 22:00

Концерт

ДевиРа & Основно Ветрове

Последна промяна: 15:37, 15 Септември 2021
Разглеждания: 820

Бъдете информирани

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Троян.

Последвайте ни във Facebook