Начало Новини Всички Деня на независимостта на България – 22 септември

Навигация

www.troyan.bg

Деня на независимостта на България – 22 септември Печат Е-мейл
Новини - Актуални
Понеделник, 20 Септември 2010 12:41

Поздравление на кмета на Община Троян M. Акимов

по повод Деня на независимостта на България – 22 септември


Уважаеми съграждани,

На 22 септември  през 1908 г., при изключително тържествена обстановка в историческата Иван-Асенова църква “Св. Четиридесет мъченици” и на престолния Царевец, е обявена независимостта на България с Прокламацията за българската независимост, един естествен успешен завършек на продължителен период на български борби за независимост, за самостоятелно държавно съществуване.

Европа е принудена да признае пълноправното членство на нашата страна в голямото семейство на тогавашните европейски държави.

Това е един акт на достойнство на всички българи и на тогавашните държавни ръководители на страната ни. Това историческо събитие има изключително важно значение за нашето икономическо и социално развитие. С един замах бяха отхвърлени всички ограничения по Берлинския диктат.

В ден като днешния трябва да си дадем сметка, че българската кауза е успявала тогава, когато политиците са действали като истински национални лидери и когато са загърбвали своите дребни партийни сметки, своите лични или групови пристрастия; че нашата национална идея е успявала тогава, когато сме намирали сили и воля  да поставим българския въпрос на европейската дипломатическа маса категорично и обосновано, отстоявайки националния интерес.

Днес, когато денят 22 септември е вписан в празничния национален български календар, троянци би трябвало да се гордеем, защото будният Троян даде двама достойни българи, които помогнаха и имат лична заслуга за осъществяването на многовековната мечта на България – това са Дипломатът Калчо х. Калчев и подпредседателят на НС Никола Гимиджийски.

В ден като днешния не ни остава нищо друго, освен да повторим казаното в Прокламацията за обявяването на независимостта: да живее свободна и независима България!

Честит празник, скъпи съграждани!

Инициативи за Деня на независимостта в Община Троян

Община Троян се присъединява към Обръщението на Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество  училища, Школата  за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство, Денят  на независимостта на България – 22 септември да се чества и като празник на българското знаме.

В обръщението  се казва: “...Нека в този ден българският трикольор да се развява от всяко училище, казарма, държавна институция и най-важното – от всеки български дом! Обявявайки българското знаме за символ на празника,  денят на независимостта ще получи свой облик наравно с други светли исторически дати: националният празник – 3 март, денят на храбростта – 6 май и денят на Съединението – 6 септември. Честването на българското знаме ще присъедини към празника и нашите сънародници от българските общности в чужбина, като им напомня, че мисията на независима България е да бъде Родина, подкрепа и закрила за всички тях.

Убедени сме, че няма по-подходящ ден за празник на българското знаме от Деня на независимостта – 22 септември....”

 

Община Троян подкрепя инициативата, а в празничния ден  от сградите на държавни и общински учреждения, учебните заведения, от домовете, ще се развява българският трибагреник.

На 22 септември – Деня на независимостта на България, ще бъде осъществена една  екоинициатива на СОУ “Св. Климент Охридски”- “Две шепи вода”.

Идеята е чрез жива верига от хора да се докоснат две води, идващи от противоположни точки на Троянския балкан – Червената локва на връх Козя стена и пещерата Топля в землището на с. Голяма Желязна; а срещата да стане на централния троянски площад на празничния 22 септември в 16.00ч. Предвидено е и дефиле с кобилици и менци с вода, а за децата – състезание по пренасяне на вода и пълнене на балони с вода. Много любопитна е идеята за арт инсталация “Чадърите”.Разчита се хората да донесат на площада свои стари чадъри и с осигурени от организаторите материали да ги превърнат в картина или плакат чрез рисунки и текстове. Най-оригиналните ще бъдат наградени, а всички ще бъдат включени в инсталация, която ще се заснеме отвисоко.

Партньори на артистичните еколози са кабелна телевизия “Оптиспринт”, фирма “Картпроект”, Музеят на занаятите и Община Троян.

Сигурно мнозина си задават въпроса каква е целта на тази инициатива и защо е необходимо да участваме в нея? Заобикалящият ни свят  съществува благодарение на постоянния кръговрат в природата. Искаме или не, всички ние сме част от този кръговрат, така че нека участваме.....

 

 

Маргарита Генкова

“ Връзки с обществеността”