Начало Новини Всички Занаятите и изкуствата, показани от българските майстори, впечатляваха посетителите на „Седмица на културното наследство“ в Шарджа

Навигация

www.troyan.bg

Занаятите и изкуствата, показани от българските майстори, впечатляваха посетителите на „Седмица на културното наследство“ в Шарджа Печат Е-мейл
Новини - Актуални
Сряда, 23 Октомври 2019 10:26

 

Ралица Йовкова, която е четвърто поколение керамик, впечатлява със своя съвременен прочит на керамичните изделия. Голям интерес у посетителите предизвиква колелото, на което Йовкова пред очите на гостите точи съдове. Част от тях приемат и предизвикателството сами да изработят съд и да го отнесат за спомен вкъщи.

 

Гравюрно-живописната техника на д-р Светлозар Пармаков, която прилага върху порцелановите си изделия, е специална, авторска разработка. Орнаментиката е изцяло авторска, но с препратка към древновизантийската орнаментика. Технологията, която ползва е иновативна. Творчеството му е представено в редица от самостоятелни изложби и участия в изложения, фестивали, биеналета в страната и в чужбина. Негови произведения са собственост на ценители от цял свят, а вече и на ценителите от Шарджа, ОАЕ.

 

Творческият импулс на Илкер Даналов трудно може да се опише с думи, както той сам споделя. В Обединените арабски емирства той демонстрира акварелни техники. Много деца и гости сами направиха опит да приложат тези техники.В „Седмица на културното наследство” Даналов изненада някои от гостите като им нарисува портрети за спомен.

 

Снимки: Община Троян и Светлозар Пармаков