Начало Новини Всички Новата овощна градина на Община Троян е вече факт

Навигация

www.troyan.bg

Новата овощна градина на Община Троян е вече факт Печат Е-мейл
Новини - Актуални
Четвъртък, 25 Април 2019 17:34

 

В изпълнение на Програмата за управление на Община Троян за мандат 2015 – 2019 г., включваща грижата за най-малките жители на община Троян, в периода октомври 2018 г. - март 2019 г., върху общинска земя с площ почти 3 дка (2.889 дка) беше създадена ябълкова овощна градина, с цел плодовете от нея да задоволят изцяло нуждите на обединеното детско хранене в общината. Изборът на вида овощно насаждение е продиктувано от факта, че ябълката е плод, който съдържа най-много витамини (А, B, C, E). Освен това ябълките съдържат микроелементи (желязо, мед, манган), минерални вещества (калий, натрий) и редица други полезни за човешкия организъм вещества. Не случайно поговорката гласи: „Една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен!”.

В новата овощна градина са засадени 556 дръвчета, от които 516 ябълкови дръвчета от бързо растящия сорт „Ентърпрайс” и 40 броя опрашители от сорта „Голден Джена“. Сортът „Ентърпрайс” е избран поради неговата устойчивост на критичните за ябълката болести. Това ще даде възможност за многократно по-малко на брой пръскания с препарати, безвредни за хора, и съответно - по-чисто земеделие. По този начин и идеята за предоставяне на чисти и полезни плодове на децата ще бъде осъществена.

Овощната градина е оградена, в момента се изгражда опорна конструкция, върху която ще се формират корони стройно вретено на засадените ябълкови дръвчета, предстои монтиране на поливна инсталация.

Очакванията са бързо растящите дръвчета на 3-та година да встъпят в плододаване (за разлика от конвенционалните, които дават плод след 5-та година) и първите добиви да бъдат по 500 кг. от декар. По данни на специалисти, максималните добиви от сорта достигат до 7 тона ябълки от декар, но без да проявяваме прекален оптимизъм, ние очакваме при встъпване в оптимално плододаване на 4-5 година, добивите да достигнат около 3,5 тона от декар, като от цялата градина се очакват над 10 тона ябълки.

При приблизителна нужда на детските заведения в общината от около 6,5 до 7 тона ябълки, предвижданият добив изцяло ще задоволи нуждите на най-малките жители на общината от тези здравословни плодове, при строг контрол върху тяхното отглеждане.

Предстои изграждане на складова база с хладилни инсталации, където ще могат да се съхраняват плодовете при оптимални условия за дълъг период от време.

По съображения за сигурност, Община Троян умишлено не споменава точното местоположение на новата ябълкова градина, тъй като в съседен имот са откраднати всички фиданки на собственика на новосъздадена овощна градина.