Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Ловеч и Троян в общ проект с Португалия Печат Е-мейл
Петък, 18 Януари 2013 13:48

Кметът Донка Михайлова посрещна участниците в проекта

Кметът на Троян Донка Михайлова  посрещна днес, 17 януари, участниците в работна среща по проект “Създатели на промяната” по секторна програма “Коменски”. Проектът се реализира от Регионалния инспекторат по образование / РИО/ в Ловеч  на МОМН.   В срещата при троянския кмет участваха представители на РИО, директори и възпитатели от три ловешки детски градини и ЦДГ “Синчец”-Троян, сдружение “Екомисия 21 век” – Ловеч, които са партньори по проекта от българска страна.  Международните партньори са от Португалия. Това са кметството  на гр. Фафе, училище в града, в което в последните два класа се обучават ученици за работа с деца в детските градини, и неправителствена организация с частна детска градина.

“Удовлетворена съм, че основната задача на това партньорство е да  се  създаде  контакт между двете страни, да се усъвършенстват знанията на участниците в проекта  за други европейски култури и традиции и по този начин  те  да усъвършенстват своите компетенции в тази област”, каза в обръщението си към гостите Донка Михайлова.  Тя  изрази своето задоволство, че една детска градина в Троян, именно “Синцеч”,  където се работи амбициозно и мотивирано, е включена в проекта и подчерта, че би се радвала  да се осъществят  добри контакти между Троян и град Фефе и след приключването на проекта.

По време на престоя си у нас португалските партньори, сред които и кметът на града, заедно с българските си  колеги  посетиха и наблюдаваха различни дейности в детските градини в Ловеч и Троян, срещнаха се с общинските ръководства на двата града, а днес  ще посетят Музея на занаятите в нашия град, Националното изложение в Орешак и Троянския манастир. В края на престоя си участниците ще получат сертификат за участие в Първата работна среща по проекта, който е на обща стойност 20000 евро. Сред планираните дейности са езикова подготовка  по английски език на 12 педагози,   обучителни сесии  на тема “Насърчаване на децата да изразяват себе си чрез изкуството” и “Мултикултурно общуване и преподаване в мултикултурна среда”. Ще бъдат изследвани подходите за работа с деца, представяйки традиционни празници и обичаи в различните региони и свързването им с европейските ценности, под надслов “Ние сме част от Европа”.

 

Маргарита Генкова
Връзки с обществеността