Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Троян отбеляза Четвъртия европейски ден за пътна безопасност Печат Е-мейл
Петък, 27 Юли 2012 15:53

С решение на Европейската комисия, 25 юли 2012г. е обявен за Четвърти европейски ден за пътна безопасност. Основна тема на деня е  „Активното участие на младежите в безопасността по пътищата”.  А основна цел е повишаване чувствителността и отговорността на младите хора към безопасността на движението.

Община Троян, съвместно РУ „Полиция” и Общински педагогически център организираха  инициатива по отбелязване на Четвъртия европейски ден за пътна безопасност. Присъстваха младежи от местния център за работа с доброволци при НЧ „Наука – 1870” – гр. Троян и деца  от Общинския педагогически център.

В залата на Шошковата къща  Инспектор  Иво Желязков  от РУ “Полиция”,  проведе беседа по темата.  Той наблегна върху тревожната статистика, според която пътнотранспортните произшествия са една от главните причини за високата смъртност сред младежите, за което говори следната статистика: ежегодно на територията на Европейския съюз около 6000 млади хора губят живота си , а повече от 60 000 получават сериозни наранявания. За 2011г. в България при ПТП са загинали 120 младежи а са били ранени 1895. Присъстващите на  дискусията бяха запознати с основните правила за движение  по пътищата, които важат освен за  водачите на МПС и за  останалите участници в движението: пешеходци,  велосипедисти и т.н.

Акцент бе поставен и върху  задълженията  на  пътниците  в МПС – поставянето на обезопасителните колани и съответно последващите глоби ако не се спазват правилата. Различната възраст на децата породи разнородни въпроси към Инспектора, но ясно се наложи изводът, че безопасността на движението по пътищата е отговорност, както на водачите на пътни превозни средства, така и на пешеходците.

По-късно в близост до  пешеходната пътека пред ОУ „Иван Хаджийски”  децата наблюдаваха извършване на полицейска проверка спрямо водачи на МПС – проверка на документите, задължителното оборудване на автомобила, спазване на превилата за движение.

Инспектор Желязков и младши инспектор Станимир Инковски запознаха младежите с радарното устройство и начина му на действие. А най-интересен беше моментът, когато полицаите показаха нагледно на децата как се прави проверка за употреба на алкохол с дрегер.

Инициативите по повод Четвъртия европейски ден за пътна безопасност, се проведоха под координацията на г-жа Поля Димова – зам. кмет на Община Троян.

 

Екип на ОПЦ – гр. Троян