Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Комплексът за социални услуги в с. Дълбок дол посрещна участници в международна конференция Печат Е-мейл
Петък, 20 Юли 2012 14:59

На 17 и 18 юли, в  нашата страна се проведе Международна конференция на тема “Деинституционализация на деца и възрастни с умствени увреждания”. Събитието бе открито от Омбудсмана на България Константин Пенчев и в него взеха участие  над 60 представители  на държавни институции и неправителствени организации от  17 държави от Европа и Азия.

Деинституционализацията е процес на замяна на институционалната грижа за деца с грижа в семейна или близка до семейната среда в общността, като не се ограничава само до извеждане на децата от институциите. Това е процес на предотвратяване на настаняванията на деца в институциите, създаване на нови възможности за децата и семействата да получат подкрепа в общността и протича на много нива.

Форумът даде гласност  на успешни практики в тази насока и представи възможност за споделяне на опит и съвместно обсъждане на трудностите и предизвикателствата, съпътстващи този процес.

Едно от заседанията през втория ден на конференцията бе изнесено в Комплекса за социални услуги, в  троянското село  Дълбок дол, като акцентът бе поставен върху сътрудничеството между  местна власт и неправителствена организация, в случая - между Община Троян и  сдружение «Общество за всички» - доставчик на социални услуги. Комплексът  бе посетен от представители на  държавни институции и неправителствени организации от Полша, Украйна, Армения, Казахстан и България.

Гостите бяха посрещнати от кмета на Троян Донка Михайлова. Пред тях тя подчерта, че във времето, Общината е доказвала своята ангажираност и съпричастност към   тези групи от хора в обществото ни. Тя запозна гостите с дейностите, по  които Общината работи: проект «Приемна грижа»;  услуги за възрастните хора с увреждания в  техния дом  и  създаването, развитието и ефективната работа на социални услуги в общността, сред които е и Комплексът за социални услуги в с. Дълбок дол. Михайлова изрази своята убеденост,  че един от основните фактори за успех в  предлаганата тук услуга, е доброто партньорство между Общината и сдружение «Общество за всички» и че обединяването на ресурса на една  гражданска организация  и на местната власт, създава предпоставки за успех. «Надявам се, това което видите и чуете тук, да бъде част от вашата представа за една социална България»,  бе пожеланието на кмета към  участниците в Конференцията.

Доц. Д-р Румяна Кралева – председател на УС на сдружение «Общество за всички» и директор на  трите социалните заведения,  носещи красивото име Комплекс «Къща на игрите», благодари на организаторите  за техния избор  услугите  в с. Дълбок дол да бъдат  представени  като добра практика, където са създадени прекрасни условия за децата и младежите с увреждания: ремонтираните с помощта на МТСП и предоставени от Община Троян възрожденско училище и стара детска градина,  големият двор с люлки, кътове за почивка, място за лагерен огън и много цветя, просторният компютърен център, но философията за създаването на този център има друг акцент - на децата и младежите да се даде шанс да се развиват, да учат и разкриват своите таланти. Затова тук има  арт и трудова терапия, зала за забавления, прожекции и театър, ателиета по керамика, иконопис, рисуване на картини и сладкарство. Целите, които си поставихме, бяха прости, но в същото време – съдбовни за децата  с увреждания, разказа доц Кралева.  Първата е те да получат равен шанс в образованието си, за да се впишат в обществения живот. Втората -  да се оборудват помещения, наречени Защитено жилище, в които да се приемат младежи от Троянска община, навършили 18 години и третата цел – интеграция на децата и излизането им от социалната изолация, в която са били принудени да живеят, поради уврежданията си.  Има и една четвърта цел – да се промени обществената нагласа към различните хора -  един дълъг и сложен процес, който за радост, вече дава резултати – често децата гостуват в селските къщи, по празници бабите ги черпят с топли питки и баници.

Доц. Кралева бе категорична, че покрив за децата в риск в България може да се вдигне, пари – да се съберат, но трябва да я има  духовната грижа и стремежът условията за тези деца  да се доближават  до семейната среда и това именно е цел на постоянния екип от 16 човека, който полага грижи за тях.

През този ден участниците в Международната конференция посетиха още 3 места с добри практики : Фондация «Сийдър» в гр. Кюстендил, сдружение «Човеколюбие» в гр. Пазарджик и Фондация «За нашите деца» в София.

 

Маргарита Генкова
«Връзки с обществеността»