Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Първи стъпки в създаването на Общ устройствен план на Община Троян Печат Е-мейл
Понеделник, 02 Юли 2012 14:29

В Програмата за управление на Община Троян за мандат 2011 – 2015г., една от основните  залегнали в нея дейности е  създаването и приемането на Общ устройствен план за развитие на Община Троян.

В тази връзка, на 29 юни, в Националното изложение на занаятите в с. Орешак, по покана на ръководството на общината, се проведе среща с водещи  архитекти в сферата на градоустройственото планиране.

Срещата имаше за цел да изясни общинската концепция и  стъпките, които трябва да бъдат предприети за разработването на Общ устройствен план на  общината / не само на града / и превръщането му в основен планов документ  за нейното развитие  в следващите 25 години.

В срещата участваха кметът Донка Михайлова, арх. Деян Златешки,  арх. Иван Аврамов, арх. Андрей Петрушев, арх. Веселин Дончев, председателят на комисията по “ТСУ и инвестиционна политика” към ОбС инж. Дилян Енкин, зам.-кметът Кацаров, главният архитект на общината арх. Кръстев и специалисти от администрацията.

Постигнато е  споразумение, че ще се работи за създаване на “вироглав” план – смел, предизвикателен, с поглед далеко напред. Обсъдени са  особено важни  въпроси, във връзка с търсене на решение  за транспортен коридор по линията “Вия Траяна”, без който Централна Северна България е обречена на изолация; оформяне на бизнес зони в града; развитие на селата с туристически потенциал, които могат да “издърпат” общината и др.

Начертани  са  основните изисквания към плановото задание, което ще бъде изготвено от екип специалисти на администрацията, в сътрудничество с външни експерти.

 

Проведената среща  завърши с много идеи и готовност за сътрудничество.

 

Маргарита Генкова
“Връзки с обществеността”