Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Троян бе домакин на Научна конференция “Повишаване квалификацията на педагогическите кадри чрез обмяна на добри практики Печат Е-мейл
Сряда, 25 Май 2011 08:13

На 20 май в Троян се проведе  Научна конференция “Повишаване квалификацията на педагогическите кадри чрез обмяна на добри практики”. Конференцията е организирана от СОУ “Васил Левски” и е посветена на 95-годишнината от началото на гимназиалното образование в Троян. Гости на конференцията  бяха  кметът на общината Минко Акимов, зам.-кметовете Мариян Балев и Недка Топалова,  проф. д-р Мариана Стефанова – Директор на Департамента за  информация и усъвършенстване на учителите към СУ “Св.Климент Охридски”, и която е научен ръководител на  конференцията,  акад. Минко Памукчиев – икономист, възпитаник на троянската гимназия и  доц. Коста Бошнаков – декан на  Факултета по следдипломно обучение  в Химико- технологичния и металургичен университет в София., също бивш възпитаник на троянската гимназия., Светла Христова и  Ангелина Иванова от РИ по образование –  Ловеч.

Розалина Русенова – директор на СОУ “В.Левски” откри конференцията с думите: “Смятам, че такива срещи трябва да се правят, защото има чудесни практики, които могат да се превърнат в един споделен опит. От друга страна сме свидетели на бързото навлизане на новите технологии и двадесет и първи век изисква от нас да бъдем по-отворени и по-активни на работното си място.  Мисля, че един от важните проблеми на училищното образование е квалификацията на учителите и необходимостта от непрекъснатотой повишаване.”

От името на Общината кметът Минко Акимов благодари на организаторите  на проявата и отбеляза, че не са много градовете, които могат да се похвалят, че преди 140 години са имали класно училище, а преди 95 години – средно образование. “Имаме много причини да се гордеем с нашето образование, което го е имало и ще го има, с нашите будни деца, с учителите, които ни убеждават, че от училищата ни излизат добри кадри”, каза в приветствието си г-н Акимов и пожела успех на форума.

Доц. Бошнаков поднесе на директорката на СОУ “В.Левски” Розалина Русенова иконата на св. Иван Рилски, като подарък на училището от името на ХТМУ – София, като пожела: “Нека небесният покровител на България да напътства учителите и учениците във Вашето училище”.

Научният ръководител на конференцията проф. д-р Марияна Стефанова призна, че е  впечатлена от организацията на конференцията и специално от книжката, съдържаща отпечатани всички доклади, които щяха да бъдат представени. “Тя ще бъде ценно четиво за всички колеги в страната, които биха желали да проведат форум като днешния”.

Без да претендират за изключителност, високи научни стойности и постижения, 14-те доклада показаха, че сред учителите на СОУ “В.Левски”, НУ “Св.Св.Кирил и Методий” и основните училища в Дебнево и Борима наистина има творци и новатори, които не се боят да експериментират и не се притесняват да споделят всичко това с колегите си.

 

Маргарита Генкова
“Връзки с обществеността”