Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Кметът на Троян Минко Акимов разговаря с министри по важни за общината въпроси Печат Е-мейл
Четвъртък, 19 Май 2011 08:02

През последните 7 дни  кметът на  Троян Минко Акимов проведе поредица от разговори с министри от  кабинета по важни за общината въпроси, късаещи различни сфери от развитието й.

В края на миналата седмица в Троян бе спортният министър Свилен Нейков, олимпийската ни гордост Екатерина Дафовска, главният секретар на министерството и директорът на Дирекция “Финанси”. Повод за визитата е поканата от Клуба по биатлон в Троян във връзка с  годишното отчитане на дейността на клуба, завоюваните 23 медала през миналата година и участието на двама наши състезатели в Националния отбор.

Разговорът, който кметът на общината Минко Акимов проведе с министър Нейков  се отнася до оказване на съдействие и финансова помощ от страна на министерството  за  построяването на стрелбището  за биатлон и  за подготовката и участието на Майкъл Гриша Иванов в  Европейски първенства. Министър Нейков   подчерта, че спортът в Троян има в лицето на  г-н  Акимов  един приятел и поддръжник, и за разлика от други общини, тук кметът  е инициативен и ангажиран с проблемите на спорта и с решаването им.

Следващата среща, която троянският кмет проведе е с министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Разговорът беше по един основен въпрос – цялостните водни цикли на Троян и Орешак. Общината ще кандидатства с  Проект “Изпълнение на ІІ-ри етап  на Интегриран проект за водния цикъл на град  Троян”, който е разделен на три приоритета / етапа/.  За първи и втори етап сервитутните права за изграждането  на подземната инфраструктура са уредени, но за третия  приоритет са нужни около

300 000 лв. за отчуждаването на терени, и ако проектът на общината не бъде одобрен, то тези средства ще бъдат вложени напразно.  Именно в тази връзка бе разговорът  с министър Караджова. Нейното обещание е да се запознае подробно с цялата документация, която й е предоставена и  да съдейства  за одобряването на проекта.  Двамата са  разговаряли и за предстоящото откриване на Пречиствателната станция - идеята е то да стане между 10 и 20 юни от Министър – председателя Бойко Борисов.

Кметът на общината разговаря и с Председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев по въпроса за газификацията. След проведени близо 5 срещи между двамата, нещата остават изключително сложни.

Нека припомним, че за участие в конкурса документи бяха подадени от фирмите “Енержи груп” АД и  “Консорциум  Троян газ” АД – и двете изслушани на заседание на ОбС – Троян на 12.06.2008г. До този момент победител не е определен. Общината винаги е била наясно, че бъде ли обявен конкурс от ДКЕВР нещата ще се проточат и това се оказа вярно. Проблемът е, че която и  фирма да спечели конкурса, другата ще обжалва. Такава е ситуацията в Габрово – вече 11 години се водят дела и газ няма.  И още – преустановяването на работата на големите фирми в града предизвиква съмнение за ефективността на този проект. Въпросът ще бъде обсъждан тази седмица в ДКЕВР и ще се очаква решението на комисията.

През изминалата седмица  кметът Акимов проведе  поредица  телефонни разговори с ръководствата на веригите за търговия с хранителни стоки “Лидъл” и “Билла” за изграждането на  техни магазини в Троян.  При разговора с представителя на “Билла” г-н Акимов е   изразил намерението на общината да предложи за целта част от площадката на Автогарата / в резултат на  извършените действия на администрацията, тя вече е общинска/. Отговорът е, че предложението ще бъде разгледано, но в момента те не строят в градове под 40 000 жители и въпреки това, ще обмислят предложението на  общината.

След няколко проведени разговори на кмета с “Лидъл”,    бе уточнена среща, която се проведе днес  в кабинета на  г-н Акимов.  Присъства ръководителят  на Отдел “Експанзия” Димитър Георгиев. Обсъдени бяха въпросите, свързани със строителството в Троян на магазин на “Лидъл”.  Проекта с който се разполага в момента е изготвен от  веригата магазини “Плюс”, но той не отговаря на изискванията на “Лидъл” и се налага  изготвянето на нов проект. Кметът е  изразил готовността на общината  да направи някои компромиси свързани с  мястото за включване в канализацията. Уверенията на представителя на “Лидъл” са, че до края на годината проектирането ще бъде завършено и за 2012г. в програмата на дружеството  ще бъде включено строителството на магазин от веригата в Троян.

 

Маргарита Генкова
“Връзки с обществеността”