Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Министърът на външните работи Николай Младенов бе гост на Троян в празничния 9 май Печат Е-мейл
Вторник, 10 Май 2011 15:20

И тази година Община Троян, Комитетът за побратимяване,  троянското читалище и Представителният общински младежки духов оркестър с мажоретки, организираха честването на 9 май – Ден на Европа и 20 години Комитет за побратимяване в Троян. По този повод гости в празничния ден  на троянци бяха министърът на външните работи Николай Младенов, делегация от италианския град Монфорте Сан Джорджо, който е побратимен с РСО “Централна Стара планина”, народният представител д-р Станка Лалева, областният управител Николай Нанков,  Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий, г-жа Вероник Норт – аташе във френското посолство, представители на НСОРБ, РСО “Централна Стара планина и “Европа директно”.

Празничната вечер започна с дефиле на Представителния общински младежки духов оркестър  и мажоретките, които изнесоха на площада знамената на страните членки на ЕС  под звуците на “Ода за радостта”.

Кметът на общината Минко Акимов поздрави присъстващите  с Деня на Европа – 9 май, дата, която е символ на Обединена Европа и подчерта, че само чрез обединяване на нейните народи Европа би могла да вземе в ръце съдбините си и да играе положителна роля в света. Той се спря и на един друг факт – когато никой в България не е говорил за Европейски съюз, Троян намира своите европейски приятели още през 1988г., първо във Франция, и после – в Швейцария, Ирландия, Германия, Италия, Македония.  “ Убеден съм, че тези сътрудничества ще се развиват и занапред, защото какво по-хубаво от това – да имаш приятели по света”, завърши поздравлението си кметът.

Министър Младенов също поздрави троянци с Деня на Европа и Ден на победата над хитлерофашизма – един празник, който носи в себе си посланието за победа на доброто, на съзиданието, на солидарността и прогреса в името на щастливото бъдеще за идните поколения на стария континент.

Тържеството пред сградата на общината завърши с изпълнението на танцьорите от Фолклорен ансамбъл “Траяна” при НЧ “Наука” и продължи в салона на читалищетf с концерт “Талантливите троянски деца поздравяват Европа”. Участие в него взеха победителите от различните конкурси проведени през Седмицата на талантите, в която участваха над 500 деца от училищата в цялата община.

 

Маргарита Генкова
“Връзки с обществеността”